Sim-EM 2016

Leende Alshammar siktar på OS-biljett

TT-SPORT

Simning. Therese Alshammar är på sim-EM i London med ett glasklart mål:

Fixa en OS-biljett.

Men kvaltider är inget den 38-åriga veteranen tänker på.

– Det har jag aldrig gjort, säger hon till TT.

Therese Alshammar är en av Sveriges mest meriterade simmare genom tiderna. Men trots det överfyllda prisskåpet har hon ännu inte kvalificerat sig till OS. En av de allra sista chanserna att kvittera ut en biljett till sommarens stora idrottsfest i Rio är på EM i London. Alshammar värmer upp med att simma 50 meter fjäril under måndagen - för att sedan lägga allt krut på OS-distansen 50 meter fritt.

– 50 meter fjäril har egentligen ingen större betydelse, eftersom det inte är en OS-distans. Men det är ändå en god chans att träna starter, effektivitet under vatten och tid till 15 meter, säger hon.

– Jag har alltid velat tävla mycket. Att tävla mig i form har alltid varit för mig.

Fysiskt redo

För att kvalificera sig till 50 meter fritt på OS måste Alshammar simma under 24,71. I år har hon som bäst gjort 24,96, på en tävling i Stockholm den 1 april.

– Att tänka på kval och tider har jag aldrig gjort. Och det kommer jag inte göra nu heller. Mitt mål är att simma fort. Att sia om tider är omöjligt. Men jag är, rent fysiskt, på en mycket bättre plats nu än vad jag har varit tidigare. Jag har kunnat träna.

Att Alshammar är i form råder det ingen tvekan om. Skadeproblemen från i höstas och i vintras är bortblåsta och 38-åringen tycks vara i väldigt gott slag. Gång på gång fyrar veteranen av leenden och skratt.

– Jag ser fram emot att tävla. Familjen är med mig, det är de alltid eftersom min tränare (Johan Wallberg) är min man. Det blir lite speciellt, och det tillför en annan dimension. Det är utvecklande. Att sonen (Fred, 3 ) skulle följa med kändes självklart, säger hon.

Lång satsning

Vad skulle det då innebära för Alshammar om det blir ytterligare ett OS, det i sådana fall sjätte raka?

Uppenbart väldigt mycket.

– Det skulle vara jätteroligt. Jag har ju gjort satsningen mot OS länge. När Fred var sju månader började jag satsa igen. Ett olympiskt spel är alltid spännande. Det skulle bli en ny slags resa, nu när man fått barn.

– Vad som skulle hända om jag inte kvalar till OS har jag inte ägnat en tanke åt.

London, TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport

/

Sim-EM 2016

LÄS VIDARE

Guide: Allt inför sim-EM i Glasgow 2018

ÄMNEN I ARTIKELN

Sim-EM 2016

Therese Alshammar

Simning

London