Lillebror klev fram när Luleå vann

Publicerad 2016-12-10

Ishockey. Hösten har stundtals inneburit tuffa tider för SHL:s nordligaste lag och nyligen blev skyttekungen långtidsskadad.

Då klev lillebror Einar Emanuelsson fram. 4-0 borta mot Karlskrona innebar andra segern på tre dagar och julfrid för Luleå som varar åtminstone till annandagen.

– Det känns riktigt bra så här innan uppehållet, säger Einar Emanuelsson om sin och lagets kväll.

I sin senaste hemmamatch, mot Linköping, var Karlskrona stundtals utspelat ute på isen men hittade till slut ändå en väg att vinna. Denna gång rasade baklängesmålen in. Bortalagets Johan Forsberg spräckte tidigt Johannes Jönsson nolla.

19-årige Kirunasonen Einar Emanuelsson, yngre bror till Luleås långtidsskadade skyttekung Petter Emanuelsson, gjorde sin karriärs första SHL-mål.

– Tråkigt att brorsan är skadad, alltid roligt att ha honom med. Men roligt att få göra mål, säger han till TT.

"Kör bara på"

Målet var frukten av en tids bra spel av Emanuelsson den yngre.

– I början tänkte jag lite mer, det är ett annat spel och mer publik här jämfört med i juniorlaget, men nu kör jag bara på.

46 sekunder senare, då matchen ännu var knappt en halv period gammal, gjorde Karl Fabricius 3-0. Karlskronas prestation förbättrades efter första paus men Luleås målvakt Joel Lassinantti slog vakt om sin nolla.

I slutet av matchen utökade Tim Kennedy ledningen och Luleås andra raka seger innebär att laget nu har närkontakt med lagen närmast ovanför.

– Vi bestämde oss för att ge allt i matcherna innan uppehållet som kommer lägligt. Det har varit lite snack när det gått tungt men vi i laget tänker inte så mycket på det utan fokuserar på vad vi ska göra.

Vit jul

Karlskrona prestation så här långt under klubbens andra säsong i SHL har överraskat de flesta. Redan innan oktober var över hade förra säsongens tabelljumbo överträffat debutsäsongens 31 inspelade poäng och laget toppade tabellen under en tid. Sedan dess har det gått lite trögare men halvtidssummeringen 42 poäng på 26 matcher lär vara förnöjsam läsning för det på förhand bottentippade laget från Blekinge.

Luleå har nu spelledigt ända till annandagens möte med Leksand. För Einar Emanuelssons del väntar julfirande hemma i Kiruna.

– Det tror jag, alltid roligt att komma hem till minusgrader och snö. Det känns annorlunda här nere med plusgrader och barmark i december, avslutar han och skrattar.

TT