Sverigeettan redo för SOC

Publicerad 2016-11-15

Bordtennis. Inte en tävlingsmatch sedan EM i Budapest.

Men Sverigeettan Kristian Karlsson hoppas nå långt i SOC-pingisen även i år.

– Jag kan nå semifinal igen, absolut, säger Karlsson.

Kristian Karlsson har fått bukt med fotskadan som störde honom under i EM i Budapest i oktober. Men det har tagit tid och Karlsson har inte varit i tävlingshagen sedan dess. Flera matcher med Düsseldorf i bundesliga och en EM-kvalmatch med Sverige har gått om intet.

– Det var en inflammation i en sena runt hälsenan. Jag hade en liknande skada för två år sedan, men då tog det inte lika lång tid att komma tillbaka. I EM pressade jag nog foten lite för långt, säger Kristian Karlsson till TT.

I Budapest blev det brons i dubbel tillsammans med Mattias Karlsson. Och han känner sig tillräckligt redo för att ställa upp i SOC, Swedish Open Championship.

– Jag är väl inte helt okej, men nästan, säger Kristian Karlsson.

– Jag gör ett försök, det har ju gått bra för mig i SOC de senaste åren.

Bra facit

Karlsson var i semifinal förra året och i kvartsfinal för två år sedan. I år saknas de allra bästa kineserna, så chansen för Karlsson och andra européer ökar att gå långt i turneringen. Bäst i den kinesiska herrkvintetten är Zhou Yu, rankad 17 i världen. Kina skickar inga damer till Stockholm.

Kristian Karlsson är som 22:a högst rankad av svenskarna.

– Startfältet är ju klenare i år än förra året och jag tror jag kan gå långt i år också. Jag har inte spelat en enda match efter EM, men det gör också att jag kan slappna av och inte ha samma press på mig, säger Kristian Karlsson.

Tuffa kval

Mängder av svenskar finns med, men bara ett fåtal går direkt in i turneringen i Eriksdalshallen. På både dam- och herrsidan är tolv svenskar uttagna. De allra flesta måste kvala. Bara Li Fen och Matilda Ekholm går in direkt i damsingel och på herrsidan är Kristian Karlsson, Pär Gerell och Mattias Karlsson direktkvalificerade. Det kan krävas mer än två gruppkvalmatcher för att slå sig in. På herrsidan är det 41 kvalgrupper men bara 25 platser till huvudturneringen, så för en del kommer det även att krävas playoffmatcher.

Dessutom tillkommer U21 damer och herrar, där lika många svenskar är uttagna.

Huvudklasserna i SOC inleds på fredag. Men redan på tisdagen var kvalspelet i gång och det avslutas under torsdagen.

TT