Nylander satsar högt

Publicerad 2016-10-11

Ishockey. William Nylander, 20, har stora planer.

Framtidslöftet vill ta klassiska Toronto till NHL-toppen igen - och spela OS med Tre Kronor redan om 16 månader.

– Det är viktigt, säger han.

I våras tog talangen sina första skär i NHL och gjorde avtryck direkt med 13 poäng (6 mål+7 assist) på 22 matcher.

Då hade Nylander under två halva säsonger i farmarlaget Toronto Marlies gjort 77 poäng på 75 AHL-matcher.

Nu ska han spela en ännu större roll i storklubben Maple Leafs som kom sist i fjol och har varit på dekis länge, men där ungdomar som Nylander och sommarens draftetta Auston Matthews, 19, fått Torontofansen att börja prata positivt om framtiden igen.

I de sista träningsmatcherna före NHL-starten - för Torontos del Ontarioderby borta mot Ottawa natten till torsdag - har de två spelat ihop.

– Jag tror han kommer att bli jättebra för oss och han var riktigt bra i World Cup, säger Nylander om Matthews som gjorde två mål, varav ett mot Sverige, och en assist i Nordamerikas talanglag.

Vana byten

Nylander fick spela center när han kom in i laget i våras, men nu kommer coachen Mike Babcock förmodligen att använda honom som ytterforward.

– Det var kul att spela center i fjol, men jag kan ju spela ytterforward också. Jag har pendlat mellan de positionerna hela uppväxten så för mig är det inget problem, säger han.

Han strålar av självförtroende och ser inga hinder framför sig. Nye målvakten Jhonas Enroth är precis som Williams pappa Michael från Huddinge och har följt 20-åringen sedan unga år. Han ser heller inga begränsningar för talangen.

– Första gången jag såg honom var på Huddinges hockeyskola, sedan när han blev lite äldre så var han med på NHL-träningarna, så jag har kört både med honom och hans brorsa (Alexander) genom åren. Man såg redan förra året vad William kan, han har alla chanser att bli en toppspelare i NHL, säger Enroth.

Siktar mot OS

TT träffar Nylander på lagets träningsanläggning utanför centrala Toronto dagarna efter att Tre Kronor åkt ut World Cup. När nästa upplaga av turneringen spelas om fyra år är chansen stor att Nylander har en stor roll i Tre Kronor.

Själv hoppas Nylander att det blir NHL-deltagande i OS i Sydkorea redan om 16 månader - chansen ser inte jättestor ut just nu - och siktar i så fall på att vara med redan då.

– Ja, det är klart att jag är med, säger han optimistiskt:

– Det är det man siktar på, man vill alltid vara med och representera sitt land.

Pappa Michael, som gjorde 15 NHL-säsonger, tog två VM-guld med Tre Kronor. Förra säsongen delade den manliga delen av familjen Nylander lägenhet i Toronto. Williams lillebror Alexander, 18, spelade då i förortslaget Mississauga i den kanadensiska juniorligan och pappa var assisterande tränare där.

Nu har Michael flyttat tillbaka till övriga familjen i Sverige och Alexander försöker ta en plats i Buffalo i NHL. Drömmen var att Toronto skulle ha draftat Alexander också, så blev det inte.

– Det blev bra i alla fall. Det är kul att det är ganska nära (knappt två timmar med bil), Alexander kan komma upp hit och jag kan åka dit om man är ledig och vill hänga lite. Vi pratar med varandra nästan varje dag, säger William.

Redo att ta det stora klivet in i NHL.

Toronto, TT:s utsände