Idrott, politik och regnbågsnaglar

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Hon sade att det var en liten sak att hon målat naglarna i regnbågens färger. En liten gest för homosexuellas rättigheter.

Emma Green Tregaros fingrar blev en stor sak i hela idrottsvärlden.

Höjdhopparen Emma Green Tregaro fick sympatier och landslagskompisen Moa Hjelmer målade likadant. Och det skickades en hel del hyllningar som stöd för ifrågasättandet av Rysslands nya antigaylagar.

Men när den ryska stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva gick ut och sade att det var respektlöst mot Ryssland tog det fart.

"Vi ser oss som normalt folk, där pojkar lever med flickor, flickor med pojkar. Vi har aldrig haft de här problemen i Ryssland och vi vill inte ha det i framtiden", sade hon på en presskonferens vid friidrotts-VM i Moskva.

Fördömandena mot dessa utlåtanden och sympatierna för Green Tregaros nagelaktion ökade i styrka.

– Det är bristande omdöme och en bristfällig åsikt, sade 400-metersikonen Michael Johnson, USA, numera expertkommentator i BBC.

Storbritanniens olympiska mästare i sjukamp från 2000, Denise Lewis, fyllde i:

– Hon (Isinbajeva) är uppenbart inte i kontakt med resten av världen.

En pudel

Och Isinbajeva gjorde en pudel.

Hon ansåg sig vara missförstådd. På fredagen sade 31-åringen att hon "motsätter sig all diskriminering av homosexuella på grund av deras sexualitet".

– Vad jag ville säga var att folk ska respektera lagarna i andra länder, speciellt när de är gäster där.

Och hela cirkusen togs ut på medieturné.

Tyska Frankfurter Allgemeine skriver "Emma Green Tregaros regnbågsfärger har underblåst debatten" bredvid bilden av hennes målade naglar.

Även högst upp på brittiska Telegraphs webbplats fanns Isinbajevas och Green Tregaros offentliga debatt. "Green Tregaro kritiserades av hemmafavoriten Isinbajeva".

Amerikanska New York Times tog upp det, japanska japannews.com, irländska airishtimes.com, sydafrikanska supersport.com... listan kan göras lång.

Rysk tystnad

I ryska medier var det däremot tyst. TT på plats i Ryssland kunde inte hitta en enda notis i tidningarna eller något i radio och tv. Det kan bland annat bero på att det inte är någon stor fråga i Ryssland, förutom för dem som berör. Och ryska journalister vet att det kan vara obekvämt att skriva om det. Det finns inget uttalat förbud, men som när det gäller alla känsliga ämnen finns en form av självcensur.

I det svenska landslaget tog man uppståndelsen med ro. Trots att Abeba Aregawi väckte uppmärksamhet med sin kommentar via en tolk:

– Såvitt jag förstår tillåter inte min tro att män är med män och kvinnor är med kvinnor. Men jag vet inte så mycket om det egentligen.

Senare publicerade Yannick Tregaro, Emmas tränare och man, dock ut en bild där höjdstjärnan och 1 500-metersstjärnan poserar tillsammans.

– En jättefin bild, sade Aregawi, efter det att hon på fredagskvällen äntligen fått kliva upp på prispallen och fått sin guldmedalj.

Samtidigt höll Emma Green Tregaro en låg profil, dagen före VM-finalen på Luzjnikistadion.

– Vi tänker inte prata med några medier utan fokuserar bara på tävlingen. Hon är medveten att det kan bli psykningar från publiken och tuff stämning, sade Yannick Tregaro till SVT Sport.

TT

Publicerad: