TT-Sport

Berättar om övergreppet för att hjälpa andra

Av: 

TT

Golfstjärnan Madelene Sagström utnyttjades sexuellt som barn. Hon hoppas att hennes berättelse kan hjälpa andra. Arkivbild.
Golfstjärnan Madelene Sagström utnyttjades sexuellt som barn. Hon hoppas att hennes berättelse kan hjälpa andra. Arkivbild.

TT-SPORT

Som barn blev hon sexuellt utnyttjad.

Golfstjärnan Madelene Sagström önskar att hon vågat berätta tidigare – om inte annat för att hjälpa andra.

– Om jag genom att berätta min historia når någon är det värt det, säger hon.

På LPGA-tourens hemsida redogör Sagström, 28, i text och i en över fem minuter lång video, som också publicerats på hennes kanaler på sociala medier, om traumat hon utsattes för som sjuåring.

Redan sommaren 2017 berättade hon på Facebook och för Expressen om övergreppet.

I LPGA-tourens "Drive On-kampanj" återger hon på nytt och för en internationell publik hur hon länge plågades av de mörka minnena.

"Jag hatade mig själv"

– Det jag inte insåg var att jag helt enkelt inte gillade vem jag var. Alla dessa år anklagade jag mig själv. Jag hatade mig själv. Jag föraktade min kropp och skadade mig själv både mentalt och fysiskt.

– Jag minns när jag satt på ett hotellrum och inte kunde sluta gråta. Jag var så fokuserad på att förbereda mig för den kommande säsongen. Men jag kände att jag inte kunde hålla hemligheten inom mig längre. Jag behövde berätta för någon om det som jag hade hållit för mig själv i 16 år, säger hon.

Sagström öppnade sig för snart fem år sedan för mentorn Robert Karlsson, mångårigt golfproffs.

– Det var den största lättnad jag någonsin känt när jag berättade för Robert. Han förstod min smärta. Jag kände att jag inte längre gömde mig. Den dagen jag delade min hemlighet öppnades alla dörrar. Den Madelene som lämnade hotellrummet hade aldrig varit starkare, säger Sagström.

Vill nå en större publik

För Expressen återger Sagström varför hon på nytt berättar om det sexuella övergreppet.

– Jag har pratat om det förut, 2017. Det blev inte så mycket av det i medierna då och för mig var det nog ganska bra att det inte blev mer. Jag har bearbetat det här mycket själv på egen hand och LPGA hörde av sig till mig förra året när jag vann och ville ta upp min historia igen och göra något större av det.

– Jag vet att mina kanaler och min status har vuxit de senaste åren, så jag visste att jag kunde nå en större publik genom att prata om det igen. Hela syftet är att dela det och kunna visa att många går igenom tuffa saker, men det är okej. För för mig har det hjälpt mycket att prata om det. För någon annan kanske det är något annat, men människor inte är ensamma i det även om jag kände mig väldigt ensam när jag växte upp.

"Extremt laddat"

Sagström fortsätter:

– Varje gång jag pratar om det nu är det extremt laddat och jag tror att det alltid kommer att vara laddat. Jag gråter inte över det längre, i början kunde jag inte nämna det. Nu ser jag det som något som har gjort att jag har tagit de stegen jag har gjort och gjort mig till den människan jag är i dag. Jag önskar inte detta någon men jag är tacksam att jag har gjort den resa jag har gjort och blivit den golfspelaren och människan jag har blivit, baserat på det som hände.

Madelene Sagström inleder på torsdag sitt försök att försvara titeln hon vann förra året i Orlando, Florida. I LPGA-tävlingen gör också Annika Sörenstam en mycket uppmärksammad comeback.

Publisert: