United-ikonen rasar mot nya superligan: "Äcklad"

Marie Carlsson/TT

Publicerad 2021-04-19

Gary Neville. Arkivbild.

Reaktionerna på storklubbarnas planer på en ny superliga haglar.

Fifa och Uefa fördömer planerna och hotar med att stänga ute klubbarna från nationell och internationell fotboll. Men även presidenter och tklubbikoner riktar svidande kritik.

– Jag är äcklad, säger Manchester United-profilen Gary Neville.

Boris Johnson, Storbritanniens premiärminister:

"Planerna på en europeisk superliga skulle vara väldigt skadlig för fotbollen. Det skulle träffa rakt i hjärtat på det inhemska spelet, och beröra supportrar över hela nationen. De inblandade klubbarna måste stå till svars inför sina supportrar.”

Emmanuel Macron, Frankrikes president:

”Republikens president välkomnar att de franska klubbarna tar ställning mot och vägrar delta i ett europeiskt superliga-projekt som hotar principen om solidaritet och sportsliga meriter.”

Gary Neville, tidigare lagkapten i Manchester United:

"Jag är mest äcklad över Manchester United och Liverpool. De bryter sig loss till en turnering som de inte kan degraderas från. Det är skamligt. Det handlar enbart som girighet, de är bedragare. Ägarna till Man United, Liverpool, Chelsea och Man City har inget med fotboll att göra. Vi måste ta tillbaka makten från toppklubbarna i den här ligan, och det inkluderar min klubb.”

Alex Ferguson, tidigare manager för Manchester United:

”Snacket om en superliga är ett steg bort från 70 år av europeisk klubblagsfotboll."

Ralph Hasenhuttl, nuvarande manager för Southampton:

”Vi är förskräckta och motsätter oss helt det här beslutet. Liverpools ägare FSG har ignorerat fansen i deras ständiga och giriga strävan efter pengar. Fotbollen är vår, inte deras.”

Jamie Carragher, tidigare Liverpool-spelare:

”Vilken skam vi har blivit, Liverpool. Tänk på alla människor som har varit i klubben före oss, som skulle skämmas lika mycket de också.”

Chelsea Supporters' Trust, supporterorganisation:

"Det här är ett beslut av girighet för att fylla fickorna hos de på toppen och det har tagits utan hänsyn till de lojala supportrarna, vår historia, vår framtid och till fotbollens framtid i det här landet. Det är oförlåtligt. Det räcker nu."

Tottenham Hotspur Supporters' Trust:

"Den nuvarande styrelsen är beredd att riskera klubbens rykte och framtid i den opportunistiska strävan efter girighet. En av Englands med kända klubbar kan stängas ute från inhemska tävlingar. Spelarna kan förbjudas från internationellt spel. Och ändå är de nuvarande ägarna – vårdnadshavare till en 139 år gammal institution – beredda att riskera allt för grymhet och självupphöjelse."

Svensk elitboll, Sef:

"Några enskilda storklubbars egna ekonomiska intressen ska inte få styra fotbollens utveckling på egen hand eller frångå den europeiska fotbollens etablerade struktur. Det skulle ställa till med stor skada för inhemska ligor och för den europeiska fotbollen i stort."

Källor: AFP, Reuters