Här är favoriterna till galapriserna

Av: TT

Publicerad:
Får Fridolina Rolfö jubla för ett pris i kväll?
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Får Fridolina Rolfö jubla för ett pris i kväll?

Kosovare Asllani, Magdalena Eriksson eller Fridolina Rolfö?

Zlatan Ibrahimovic, Victor Nilsson Lindelöf eller Emil Forsberg?

Här är de som lär göra upp om Diamant- respektive Guldbollen när det covid-19-påverkade fotbollsåret summeras i en gala med ny form.

Fotbollsgalan 2020 har blivit Fotbollsåret 2020. Efter en säsong som präglats av coronapandemin ändrar fotbollsfesten form.

Utmärkelserna finns dock kvar.

Och vid sidan av prisade prestationer för målvakter, backar, mittfältare, forwardar samt futsalspelare, ska de absolut finaste och tyngsta utmärkelserna – Diamantbollen och Guldbollen – delas ut.

Här är några av spelarna som kan tänkas ha gjort allra bäst ifrån sig under 2020:

Diamantbollen

Kosovare Asllani, Real Madrid

Mittfältaren är en nyckelspelare i förbundskapten Peter Gerhardssons landslag – och en stjärna i Real Madrid. 31-åringen har inlett den spanska La Liga-säsongen på allra bästa vis och har gjort åtta av lagets 15 ligamål. En prestation som gör att hon toppar skytteligan i överlägsen stil. Tilldelades Diamantbollen 2017.

Magdalena Eriksson, Chelsea

27-åringen från Stockholm lämnade allsvenska Linköping för Chelsea 2017 – och har gjort succé i Londonklubben. Backen vann ligan redan första året och repriserade bedriften i fjol. I prisskåpet finns även FA-cupen 2017–2018 och ligacupen 2019–2020.

Eriksson, som tidigare i november förlängde kontraktet med Chelsea, är numera lagkapten och nyckelspelare i Super League-klubben. Dessutom är hon – precis som Asllani och Rolfö – en viktig del av det svenska landslaget.

Fridolina Rolfö, Wolfsburg

Förra hösten lämnade Rolfö Bayern München för rivalen Wolfsburg – och anfallaren behövde inte vänta länge på att nå framgång i nya klubblagsmiljön då hon i somras sköt Wolfsburg till Champions League-final. Där blev det dock förlust mot Lyon och 26-åringen drog dessutom på sig en lättare hjärnskakning som höll henne borta från matcher både i Bundesliga och i landslaget.

Nu är den etablerade landslagsstjärnan tillbaka i spel och uttagen till Sveriges EM-kvalavslutning mot Slovakien i Trnava den 1 december.

Guldbollen

Zlatan Ibrahimovic, Milan

Tio år i rad tilldelades anfallaren Guldbollen. Totalt har Zlatan Ibrahimovic elva guldbollar – och nu lyfts 39-åringen fram som storfavorit till att addera ytterligare en gyllene boll till den stora samlingen.

Och det är inte så konstigt att flera i landslaget, och tidigare medspelare, vill att Ibrahimovics prestationer ska belönas. För vad sägs om säsongsinledningen med tio mål på sex Serie A-matcher? Sedan återkomsten till Milano har han under 2020 gjort 20 mål och 6 assist på 24 matcher.

Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United

Andreas Granqvist bröt Ibrahimovics Guldbollen-trend 2017. Samma år lämnade den numera skadade mittbackens landslagskollega Victor Nilsson Lindelöf Benfica för att fortsätta karriären i Premier League-laget Manchester United. Sedan dess har 26-årige Nilsson Lindelöf cementerats i förbundskapten Janne Anderssons landslag och i tränaren Ole Gunnar Solskjærs Manchester United. Har tilldelats Guldbollen de två senare åren.

Emil Forsberg, Leipzig

Mittfältaren var en av favoriterna till utmärkelsen 2017. Då hamnade Guldbollen i Andreas Granqvists händer. Sedan dess har Forsberg – som är lika bofast i Anderssons blågula startelva som Nilsson Lindelöf – ständigt varit ett av namnen som det har diskuterats kring. Han har inlett säsongen i Bundesligalaget Leipzig starkt och är så klart fortfarande ett namn på listan över kandidater.

Publicerad: