IOK tillbakavisar svensk kritik

TT-SPORT

Stockholm. IOK:s medicinska chef Arne Ljungqvist är oförstående till kritiken från svenskhåll runt Nicklas Bäckströms dopningsavstängning.

Han menar att det överskridna gränsvärdet för pseudoefedrin är högt satt.

Den svenska landslagschefen Tommy Boustedt kallade IOK:s beslut att stoppa Nicklas Bäckström i ishockeyfinalen för politiskt.

Arne Ljungqvist tillbakavisar bestämt kritiken.

– Vad är det för prat? IOK behöver ingen uppmärksamhet för positiva dopningsfall. Alla idrottsmän bedöms efter samma regler, säger han till TV3.

Ljungqvist menar att det är ett solklart fall av dopning.

– Så är reglerna. Det här är en substans som har diskuterats fram och tillbaka i åratal men när den återinfördes på listan sattes ett väldigt högt gränsvärde. Det är inga leksaker. Det är en hög nivå det handlar om.

Ursprungligen betraktades en koncentration på 15 nanogram pseudoefedrin per milliliter blod som dopning. Nu är gränsvärdet tio gånger högre.

– Jag vet inte vilka tabletter han har tagit med det krävs ganska höga doser. Det är förfärligt tråkigt om en idrottsman fått rådet att ta ett sådant preparat. Läkarna har ett stort ansvar, säger Ljungqvist.

Pseudoefedrin är en svagare variant av det stimulerande medlet efedrin och finns lättillgängligt i bland annat allergimedicin.

– Vi har varnat idrottsmän för det i decennier, säger Ljungqvist.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM