U21 utmanade Sjöström längst

SPORT

Bragdguld. Zlatan Ibrahimovic försvann tidigt, medan U21-landslaget utmanade Sarah Sjöström längst.

Men till slut var det inget snack om vem som skulle få Bragdguldet.

– Om några år kommer vi att mäta henne med sådana som Annika Sörenstam, säger hockeylegendaren Mats Sundin i bragdnämnden.

När Zlatan Ibrahimovic, Charlotte Kalla och Jennie Johansson hade gallrats bort återstod två kandidater på bragdnämndens sammanträde.

Å ena sidan Sarah Sjöström, med dubbla VM-guld och världsrekord i långbana.

Å andra sidan U21-landslaget i fotboll, med ett överraskande EM-guld.

När allt skulle avgöras var det ändå inte ett av de svårare besluten som bragdnämnden har fattat genom åren.

– Det var många som tyckte att U21-landslaget gjorde en fantastisk bragd, de gick hela vägen otippat i EM. Men det var inte tajt, Sarah var överlägsen, säger bragdnämndens sekreterare Anders Lindblad.

– Hon har varit nära många gånger tidigare, men i år var hon i särklass.

"Sarah är unik"

Mats Sundin håller med.

– I år tycker jag att det var ett förhållandevis lätt val, sett med mina ögon. Sarah är väldigt unik. Om några år kommer vi mäta henne med sådana som Annika Sörenstam, som verkligen har dominerat sin sport under lång tid.

Vissa i nämnden våndades dock mer än andra. Annette Norberg, som debuterade i bragdnämnden, till exempel.

– För mig låg U21-landslagets prestation väldigt varmt om hjärtat. Just att de var i otroligt svåra lägen, de vände och det var otroligt överraskande. Men i slutändan var det svårt att bortse från att det Sarah gör är helt outstanding i världen, i simning som är en stor idrott, säger hon.

Zlatan utan bragdguld

Av de övriga heta kandidaterna har Charlotte Kalla redan fått Bragdguldet, tillsammans med guldlaget i stafett i OS i Sotji. Zlatan Ibrahimovic - en av svensk idrotts största genom tiderna - löper däremot stor risk att få avsluta karriären utan att ha fått utmärkelsen.

Och Jennie Johansson kunde inte riktigt utmana simlandslagskollegan Sjöström.

– Jennies guld var ju mer överraskande än Sarahs, säger simförbundets hedersordförande Sven von Holst, som nu gjorde sitt 29:e och sista år i bragdnämnden.

– Men om man tittar på hela året så är det klart att Sarah står i en klass för sig. Ingen slår Sarah.

TT