Sagt om Sarah Sjöström

SPORT

– Hon är verkligen värd det, hennes prestationer i somras var helt sjuka. Det var över förväntningarna och jättehäftigt. Hon förtjänar det absolut.

Simning. (Landslagskompisen Louise Hansson om Sjöströms insats i VM som ledde till Bragdguldet. Sjöström tog två guld, två silver och ett brons och Hansson simmade sista sträckan i medleylaget som tog silver).

– Det var väntat för mig. Jag tyckte det var årets bragd även om det var i stor konkurrens med U21. Simningen är en så stor sport nu för tiden att prestationen hon gjorde i Kazan var värt ett bragdguld. Det var makalöst.

(Simon Sjödin, träningskompis till Sjöström på simningens elitcentrum, NEC).

– Jag är stolt över att Sarah kan få idrotts-Sveriges största utmärkelse och stolt över att hon får det detta året med den stora konkurrens som var. Sarahs prestation under den här bragdguldsperioden har varit på otrolig hög nivå med världsrekord både på lång och kort bana och flera medaljer.

(Tränaren Carl Jenner var stolt efter bragdfullträffen).

– Hon är extremt målfokuserad och fokuserad på det hon just ska göra. Hon störs sällan av saker runt omkring, utan det är fullt fokus.

(Förbundskaptenen Ulrika Sandmark om Sarah Sjöströms storhet som simmare).

– Alltid spännande och svårt att jämföra idrottsprestationer, men vi stod eniga bakom beslutet att Sarah stod för en fantastisk prestation. Klart det värmer att det blev en simmare. Man vet ju hur många timmar hon har lagt ner, och den kraft det tar och att hon lyckades ladda om med så kort mellan alla tävlingar och finaler. Det tyder på stor mental viljestyrka. I år lyftes Sarahs bragd verkligen fram. All heder åt henne.

(David Lega, tidigare parasportsimmare och bragdjurymedlem).

– Självklart en välförtjänt bragd. Hon har ju haft många fina år och det var jätteroligt att se henne slå världsrekord.

(Therese Alshammar, simmare och bragdmedaljör 2011, till SvD).

– Tråkigt som fan. Men grattis till Sarah. Hon har gjort det fantastiskt.

(Patrik Carlgren, målvakt i AIK och U21-landslaget som tog EM-guld, till SvD).

– Det Sarah gjort är ju grymt. Det som kunde ha legat henne i fatet var ju att det var ett tag sen VM gick och att minnet har falnat. Det fanns fler som konkurrerade och jag tänker närmast på U21-landslaget, det de gjorde var en riktig bragd. En höjdpunkt från året för mig är annars att skid-VM i Falun blev en sådan succé.

(Johan Olsson, skidstjärna, bragdmedaljör 2013, till SvD).

– Det var väl ett bra val, hon har ju nått den ena framgången efter den andra och var en av favoriterna. Annars tycker jag att det roligaste från idrottsåret är Jessica Lindell Vikarbys medalj på alpina VM efter en problemfylld säsong.

(Anja Pärson, före detta alpinstjärna, bragdmedaljör både 2006 och 2007, till SvD).

TT