Hareide: "Jag samlar på människor"

SPORT

Fotboll. Ett SM-guld och två raka Champions League-gruppspel.

Nu tackar Åge Hareide för sig i Malmö FF.

– Jag har mästerskap och pokaler, men jag samlar på människor - och här har jag fått vänner för livet, säger norrmannen, som är högaktuell för det danska landslaget.

Norrmannen Åge Hareide, 62, slår sig ner bakom podiet i pressrummet på Swedbank stadion för att berätta om sitt beslut att sluta som tränare för Malmö FF. Framför sig har han mikrofoner från svenska, norska och danska medier.

Troligen lär han få se mer av de sistnämnda i framtiden - Hareides nya uppdrag blir sannolikt som förbundskapten i Danmark. Även om 62-åringen dementerar att något är klart.

– När jag fick frågan sa jag att det var en ära att de frågat mig om det jobbet. Jag har talat med dem, men nu ligger avgörandet hos dem. Det kan jag inte påverka - det är ett beslut de får ta, säger Åge Hareide till TT.

Enligt det danska förbundet är förbundskaptensfrågan ännu öppen, och det finns tre kandidater kvar.

Rankar MFF-tiden högst

I fjol lyckades MFF med det till synes omöjliga - att försvara ett SM-guld och ta sig vidare till Champions League-gruppspelet som första svenska klubb på 14 år. Det är även steget in i Europas finrum som är Hareides största ögonblick från tiden i Skåneklubben.

– Slutsignalen mot Salzburg (sista kvalmatchen) i fjol. När vi tog oss in första gången. Det är alltid så med de första mästerskapen du vinner, de första cupfinalerna du vinner, Champions League-kvalen du klarar av. De är de bästa.

Han har vunnit titlar tidigare med Helsingborg, Brøndby och Rosenborg, och varit förbundskapten för Norge. Tiden i MFF slår dock allt.

– De här åren är allra högst upp. Det har varit en fantastisk resa.

Hans sista match för MFF blir tisdagens Champions League-avslutning borta mot stjärnlaget Real Madrid.

– Fantastiskt. Om jag hade sagt när jag skrev på för Malmö FF att min sista match ska vara mot Madrid på Bernabeu hade de säkert trott att jag var tokig, säger Hareide och skrattar.

Dansk tar över?

Spanjoren Josep Clotet Ruiz, som var assisterande MFF-tränare till Roland Nilsson guldåret 2010, och dansken Kasper Hjulmand, som i vintras fick sparken från bundesligalaget Mainz, nämns som tänkbara kandidater att ta över tränarskapet i MFF.

– Det finns fler tillgängliga tränare än vad man tror. I takt med rykten dyker det upp fler och fler namn. Det gäller bara för oss att få ner den listan till bästa möjliga alternativ för oss, säger sportchefen Daniel Andersson.

FAKTA

Åge Hareide

Född: 23 september 1953 i Ulsteinvik, Norge.

Tränarkarriär: Molde 1987-1991, 1993-1997, Helsingborg 1998-1999, Bröndby 2000-2002, Rosenborg 2003, förbundskapten Norge 2004-2008, Örgryte 2009, Viking Stavanger 2010-2012, Helsingborg 2012, Malmö FF 2014-2015.

Ligatitlar: Helsingborg 1999, Bröndby 2002, Rosenborg 2003, Malmö FF 2014.

Övrigt: Gjorde 50 landskamper som spelare och representerade bland annat Manchester City och Norwich.

TT