Unga spelare till januariturnén

SPORT

Fotboll. Det kryllar inte av vägar in i A-landslaget.

Men en av dessa kan vara bra prestationer under januariturnén.

– Klivet kan vara stort men också kort, säger förbundskapten Erik Hamrén.

Ungdom och utvecklingspotential, före ålder och erfarenhet. Det är vad förbundskapten Erik Hamrén har tittat på under arbetet med att fastställa spelartruppen till januariturnén i Abu Dhabi, den 2 till 11 januari.

Resultatet: 16 av de 23 spelarna är födda 1992 eller yngre.

Spelare som förbundskapten Erik Hamrén anser har goda förutsättningar att spela in sig i det riktiga A-landslaget.

– Jag har stark tro på spelarna som jag har tagit ut. De kommer vara där och knacka på. Om de inte gör det i år kommer de göra det inom en snar framtid. Det är jag övertygad om, säger han.

– Det är givetvis tuffare med konkurrensen från alla utlandsproffs. Men under min tid, och innan det också, har vi sett att spelare som har gjort debut i januariturnén och sedan spelat i det riktiga till sommaren.

"Klar fördel"

Playoffmatchen mot Danmark i Köpenhamn är ett bevis på det.

I Parken fick fyra spelare - Erik Johansson, Pierre Bengtsson, Oscar Lewicki och Emil Forsberg - chansen från start. På bänken satt ytterligare två - Robin Olsen och Alexander Milosevic.

Enligt Erik Hamrén har deras debuter i januariturnén hjälpt dem in i A-truppen.

– Det handlar om att låta dem lära känna oss ledare och att de får se hur det fungerar. När de sedan väl tar steget till det riktiga A-landslaget så är det en klar fördel att ha varit med och känt på det, säger han.

Duo saknas

I truppen saknas Oscar Lewicki, Malmö FF, och Ludwig Augustinsson, FC Köpenhamn. Båda spelarna har fått ledigt med tanke på deras hektiska spelschema under året.

Det är för tredje året i följd som Sverige inleder året med en turné till Abu Dhabi. Sverige ska möta Finland den 10 januari. Till landskampen den 6 januari är motståndare inte klar.

FAKTA

Truppen

Målvakter: Patrik Carlgren, AIK, Karl-Johan Johnsson, Randers. Jacob Rinne, Örebro.

Försvarare: Emil Bergström, Djurgården, Sebastian Holmén, Elfsborg, Adam Lundqvist, do, Pa Konate, Malmö FF, Anton Tinnerholm, do, Joakim Nilsson, Gif Sundsvall, Emil Salomonsson, IFK Göteborg, Linus Wahlqvist, IFK Norrköping.

Mittfältare och anfallare: Nicklas Bärkroth, IFK Norrköping, Alexander Fransson, do, Emir Kujovic, do, Christoffer Nyman, do, Viktor Claesson, Elfsborg, Marcus Rohdén, do, Gustav Engvall, IFK Göteborg, Sebastian Eriksson, do, Gustav Svensson, do, Mikael Ishak, Randers, Kerim Mrabti, Djurgården, Kristoffer Olsson, Midtjylland.

TT