Abu Dhabi kan ge biljett till Rio

SPORT

Fotboll. Abu Dhabi - sedan OS i Rio?

Många av spelarna som tagits ut till fotbollslandslagets januariturné har även olympiskt spel nästa år i sikte.

Efter guldsuccén i U21-EM i somras är OS 2016 nästa stora mål för förbundskapten Håkan Ericson.

Och för många av spelarna. OS-laget kommer till stora delar att bygga på det nya U21-landslaget.

Åtta av de 23 spelare som tagits ut till turnén i Abu Dhabi den 2-11 januari tillhör det nya U21-landslaget. Ytterligare tre, födda 1993, klarar åldersgränsen för att få vara med i OS.

– U21-laget som vi nu matchar kommer vi att ha som stomme inför OS, säger Håkan Ericson i samband med att truppen till turnén i Abu Dhabi presenterades.

– Det brukar vara i snitt tio spelare i U21-åldern med på januariturnén, jag ser det som väldigt, väldigt värdefullt att få se dem i ännu tuffare miljöer.

Tre arenor

Och är man med i U21-landslaget och uttagen till A-landslaget januariturné så ges fina chanser att övertyga om att man ska med till Brasilien och spela olympisk fotboll kommande sommar.

– Så är det förstås. Då kommer det att kräva något alldeles extra för flera av spelarna. De kan ju faktiskt bli så för några av dem att de ska uppträda på tre arenor, kanske EM i Frankrike i sommar, kanske OS och kanske avgörande EM-kval med U21.

Utöver dessa får varje nation ha med tre överåriga spelare och Håkan Ericson bekräftar för TV4:s Fotbollskanalen att förbundet varit i kontakt med Zlatan Ibrahimovic, som visat ett "generellt intresse" att vara med.

Ett problem som Ericson måste hantera är att OS-perioden inte faller under så kalla Fifa-dagar, då klubbar måste släppa spelare till landslagsuppdrag.

– Det blir väldigt stora problem om de inte ändrar det här, säger Ericson.

Brukar ordna sig

– Det tror jag löser sig, det har det gjort i alla tidigare OS, säger landslagschefen Lars Richt till TT.

Ericson måste dock förhålla sig till det läge som är. Och han tror inte på något tidigt besked. Kanske till den 30 mars, då en preliminär OS-trupp ska presenteras.

– De är ju rörigt i Fifa. När de utsett ny ledning i slutet av februari hoppas man veta vilka som sitter på de olika befattningarna. Sedan hoppas jag att IOK agerar mot Fifa.

– På vårkanten är väl vad jag i bästa fall kan hoppas på. Innan dess kommer det inte att bli klart, det kan jag säga. Vi får planera för ett lag och vi får skissa på de spelarna vi skulle vilja ha, sedan får vi ha en plan B.

TT