Rekordsystrarna glänste i EM

TT-SPORT

Simning. Första dagen av kortbane-EM blev en svensk familjeaffär.

Sophie Hansson, 17, och två år äldre storesyrran Louise slog rekord varenda gång de hoppade i vattnet.

– Det var en bra dag, sade Sophie och sken med hela ansiktet sedan hon blivit femma i sin första mästerskapsfinal på seniorsidan.

Helsingborgssystrarna var på topphumör efter ett hektiskt finalpass på Wingate Institute utanför Netanya i Israel.

De enda de riktigt saknade var att få träffa varandra.

– Jag vinkade åt henne när jag satt i call room (inför finalen) och hon precis hade simmat, berättade Sophie Hansson som är rumskamrat med syrran på EM.

Bröstsimstalangen, som tog två JVM-silver i somras, hade precis gått in som femma i sitt livs första mästerskapsfinal på seniorsidan.

Detta efter att ha putsat sitt eget svenska juniorrekord tre gånger. Från 30,43 när dagen började till 30,27 i finalen.

– Jag är verkligen jättenöjd. Att kunna sätta personligt rekord tre gånger i rad på en sån här distans där det handlar om tajming, det känns riktigt skönt. Då vet jag att formen sitter, sade Sophie som hade 28 hundradelar till medalj.

Fem rekord totalt

Louise Hansson ville inte vara sämre och satte personligt rekord två gånger och gick till torsdagens final på 100 meter ryggsim med fjärde tid (57,77).

Hon kapade sitt pers med totalt fyra tiondelar.

Upp till en pallplats skiljde 18 hundradelar i semifinalen.

– Jag kan fortfarande inte säga att jag tycker det är ett helt perfekt lopp, men sedan vet man aldrig. Det är ändå en EM-final, det kanske blir mer nerver. Jag är inte van att simma ryggsim, sade Louise Hansson som tillhör de etablerade i landslaget och har varit med och tagit fem lagkappsmedaljer internationellt.

Väntar på fullträffen

Men hon väntar på sin första individuella fullträff.

Efter en strålande höst har hon flera chanser i Netanya - men på förhand främst i medley (100 och 200) och på 100 meter fjäril.

Nu finns chansen i ryggsim också.

Louise Hansson var full av beundran för sin syster:

– Det är ju tajt på 50, jättekul att hon lyckas sätta det nu under press och allting. Det är hennes andra seniormästerskap - men hon är snabb.

Svensk simnings framtid kan mycket väl finnas hos familjen Hansson i Helsingborg. Dubbelt upp.

Louise Hansson är redan uttagen till OS som lagkappssimmare och hoppas kvala in individuellt också. Sophie Hanssons enorma utveckling gör att hon har chansen på 100 meter bröstsim. Hennes personliga rekord i långbana (1.07,77) är en dryg halv sekund från OS-kvalgränsen.

– Jag hänger inte upp mig på kvaltider så mycket, det är lätt att man stirrar sig blind. Jag försöker få min utveckling att fortsätta som den gör just nu så får vi se, sade hon.

Sophie Hansson har 100 och 200 meter bröstsim kvar att simma individuellt i EM.

Netanya TT:s utsände

ARTIKELN HANDLAR OM