Bjørndalen, 41, en lycklig vinnare

TT-SPORT

Skidskytte. Ole Einar Bjørndalen, 41, har vunnit fler världscupsegrar än någon annan skidskytt.

Men förstaplatsen i Östersund rankade norrmannen väldigt högt.

– Segern betyder vansinnigt mycket för mig, säger han.

Det var en minst sagt van vinnare som satt och myste i mitten på presskonferenspodiet efter VC-premiären i Östersund. Bjørndalens 95:e seger i världscupen - den första sedan 2012 - var allt annat än en i mängden. Bakom sig har skidskyttefenomenet en sommar som till stor del spolierades av en virussjukdom.

– Jag hade inte ens trott att jag skulle vara på start i dag efter det jag gick igenom i somras. Jag har aldrig varit i så dålig form i hela mitt liv, säger Bjørndalen.

Fysiologen Erlend Hem på norska Olympiatoppen konstaterade att Ole Einar Bjørndalen inte skulle ha varit i lika dålig form även om han "hade varit på fyllan i två månader". Så inte undra på att segern i onsdagens distanslopp var oväntad. Bjørndalen sköt trots luriga vindar fullt - 20 av 20 skott - och vann 27 sekunder före tyske Simon Schempp.

– Jag har varit överraskad ända sedan jag kunde börja träna igen, att kroppen har svarat så bra. Men jag är överraskad att jag gör ett så bra totallopp i dag, jag trodde att jag skulle behöva fler tävlingar för att få till det.

Siktar på hemma-VM

Bjørndalen säger själv att han rankar segern "topp tre" av alla sina 95 vinster i världscupen. Det här var ett kvitto på att den sista säsongen i karriären, där hemma-VM i Oslo i mars är slutmålet, kan bli riktigt rolig. Och veteranen ska njuta av att ha på sig den gula ledartröjan när världscupen fortsätter med sprint på lördag.

– Att jag skulle ha på mig den igen fanns inte i mina vildaste tankar, säger Bjørndalen.

För svensk del blev tävlingen lite av en axelryckning. Fredrik Lindström bommade två skott i sitt första stående skytte och slutade på 14:e plats, hyfsat nöjd med sin insats.

– Jag tror att formen är stigande. Jag behöver lite tävlingar för att komma igång, så att inleda så här känns som en okej start, säger han.

"Grymt imponerande"

Lindström både imponerades och gladdes över Ole Einar Bjørndalens insats.

– Det är helt fantastiskt, grymt imponerande. Vi får ju årligen en kalender där allas meriter står, och han har ju flera uppslag med alla sina pallplatser. Sedan är det en jäkligt bra person där bakom också, helt utan divalater.

Bakom Lindström lyckades ingen av svenskarna slå sig in bland de 40 som fick världscuppoäng. Peppe Femling blev 45:a, Ted Armgren 49:a och Tobias Arwidson 54:a.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM