Sverige föll i VM-genrepet

SPORT

Handboll. En okej halvlek och en dålig.

Sverige fick det inte att stämma och föll med 30-33 mot Rumänien i genrepet inför handbolls-VM.

– Det är väl tur att det inte var VM i dag, säger Johanna Ahlm.

Det var inte det riktiga VM-genrepet som spelades i Eslöv. Det, menar förbundskaptenen Thomas Sivertsson, spelades redan i söndags när Sverige pressade de regerande Europamästarinnorna i Norge, men till slut föll med uddamålet.

Och kanske är det lika bra det, för det var inte direkt den ultimata VM-formen som Sverige visade upp i Eslövshallen.

Men inte heller det ultimata VM-laget.

Fortfarande rehabiliteringstränande Linnea Torstenson och sjuka Sabina Jacobsen saknades. Vilket märktes i försvarsspelet.

– Vi tänker ju att Sabina har en stor roll i det här laget. Hon var EM:s bästa försvarsspelare förra året och hon gör ju de andra bättre också, säger Thomas Sivertsson.

"Krävs mer"

– "Sabbe" har ju varit "trea" (mittförsvarare) i nästan alla matcher. Hon saknas ju nu, just i tajmingen och att vi känner varandra. Men jag tycker vi ska lösa det bättre ändå, säger Jenny Alm, som vanligtvis bildar mittblock med just Jacobsen.

– Det blir inte riktigt någon som dödar någon. Vi har knappt några utvisningar, det kanske var det som kulle krävas. Att vi spelar lite hårdare och lite tuffare. Nu fick de bara springa förbi oss.

Vänsternian Alm blev Sveriges bästa målskytt med sex mål, varav fyra kom i den första halvleken. Den vann Sverige med 15-12, men tremålsledningen åts snabbt upp och svaldes hel av rumänskorna i inledningen av den andra.

Under de första tio minuterna av den andra halvleken gjorde Rumänien tio mål medan Sverige bara fick in två.

– Vi kommer in i en dålig period där vi gör tekniska fel och de får en del kontringsmål. Och så lyfter vi oss kanske inte ifrån det, säger Johanna Ahlm.

Mittnian var en av Sveriges bästa spelare i den första halvleken, där hon fick ta ett stort ansvar framåt när Thomas Sivertsson valde att spara en del på Isabelle Gulldén och bara använde henne i försvarsspelet.

– Samtidigt så tycker jag att det är bra att få en sån här halvlek för då inser man att vi måste jobba med vissa saker. Det krävs liksom lite mer.

Tre raka förluster

Även målvakten Filippa Idéhn, som startade i den första halvleken och även bytte av Johanna Bundsen en bit in på den andra, stod för en bra insats.

Rumänien kom som mest upp i en sexmålsledning, men med en rejäl dos vilja lyckades Sverige till slut få ner förlustmarginalen till tre mål, 30-33. Det innebär att Sverige nu går in i VM med tre raka förluster i de avslutande träningsmatcherna.

– Det hade varit supergott att gå in med fyra raka vinster, en förlorar man en match då så är man nere igen. Jag tror det mer är hur det har sett ut som spelar roll, säger Thomas Sivertsson.

Sverige åker över till Danmark och VM-orten Næstved på fredag, och möter där Angola i premiären på lördag.

FAKTA

Sveriges VM-uppladdning

Torsdag 3 december: Återhämtande träning och de sista förberedelserna i Sverige.

Fredag 4 december: Avresa till VM-orten Næstved, cirka nio mil från Köpenhamn.

Lördag 5 december: VM-premiär mot Angola, Næstved Arena, klockan 20.45.

TT