Skicross-stjärnorna siktar högt

SPORT

Skicross. Anna Holmlund vann världscupen förra säsongen, Victor Öhling Norberg tog VM-brons.

Nu siktar de svenska skicross-stjärnorna på nya framgångar i vinter.

– Klart jag vill försvara min världscuptitel, säger Holmlund.

Holmlund och Öhling Norberg, som tidigare var ett par, inleder världscupsäsongen i Montafon i Österrike med kval på fredagen och final på lördag.

Eftersom det inte är något mästerskap i år har båda fokus på världscupen.

– Mitt stora mål är att ta tillbaka världscuptiteln som jag tog för två säsonger sedan. Det är vad jag satsar på, säger Öhling Norberg.

Han vann tre tävlingar i fjol, ändå räckte det inte till att vinna sammanlagt. Han kom tvåa efter Jean-Frederic Chapuis, Frankrike.

– Vi två var outstanding förra säsongen, han vann också tre tävlingar. Men han kunde hålla samma tempo i varje tävling medan jag fick dippar ibland och åkte ut i kvarten. Det tappar man mycket poäng på. Den här säsongen vill jag höja min lägstanivå - och vinna fler tävlingar.

Öhling Norberg är trots titelmissen väldigt nöjd med förra säsongen, då han lyckades med målet att ta ett VM-brons.

– Jag är oerhört nöjd med att jag tog den där medaljen, som var det stora målet för säsongen.

Starkare än förut

Anna Holmlund tog VM-brons 2011 och ett skrällartat OS-brons 2014, då hon gjorde comeback precis inför Sotji efter en knäskada. Årets VM blev en missräkning, men världscupsäsongen blev desto bättre eftersom hon vann totalt.

Hon kommer laddad till säsongen efter att för första gången på flera år haft en försäsong utan skaderehabilitering.

– Det har varit ett helt annat läge då man kunnat jobba sig uppåt i stället för att reparera hela tiden. Nu känns det som att jag är starkare än jag någonsin varit, säger hon.

– Vi har haft bra träning, både på barmark och på snö. Det är sjukt kul, jag trivs verkligen med tillvaron.

Landslaget föryngrat

Det svenska landslaget har utökats med yngre förmågor.

– Vi måste tänka på återväxten så det är jättebra att fler får chansen. Och det är kul att få dela med sig och vara äldst, säger Holmlund.

– Drömscenariot hade varit att vi var tio tjejer som var lika bra och hade superhård konkurrens i varje träning. Vi är inte där än, men på god väg.

FAKTA

Skicrosspremiären

Världscuppremiären i skicross körs i Montafon, Österrike, med kval den 4 december och final den 5 december.

Sandra Näslund, som är tillbaka efter en korsbandsskada förra året, står över tävlande i premiären men är med som föråkare.

Svenska deltagare: Anna Holmlund, Sundsvall, Victor Öhling Norberg, Funäsdalen, Michael Forslund, Mora, Victor Sticko, do, Viktor Andersson, Vemdalen.

TT