Domen mot Pistorius skärps till mord

SPORT

Paraidrott. Domen mot den sydafrikanske löparstjärnan Oscar Pistorius, som sköt ihjäl sin flickvän Reeva Steenkamp, har skärpts till mord.

– Det här är en mänsklig tragedi av Shakespeare-proportioner, sade domaren Eric Leach när han läste upp beslutet, som ändrar domen från vållande till annans död till mord.

Den nya domen i Sydafrikas högsta appellationsdomstol innebär sannolikt betydligt hårdare påföljd för Pistorius. Domaren lämnar dock över till en annan domstol att besluta om straff, och datum för det är ännu inte satt. Minimistraffet för mord är 15 år i fängelse även om det finns utrymme för domarna att ge en mildare dom.

Uppsåt att döda

Pistorius sitter för tillfället i husarrest. Han dömdes i september förra året till fem års fängelse men blev villkorligt frigiven efter ett år.

Åklagarna har hela tiden hävdat att Pistorius hade uppsåt att döda flickvännen, som tagit skydd på toaletten.

Tidigare ansåg inte rätten att det fanns tillräckligt med bevis för att Pistorius var medveten om att det var flickvännen som var i badrummet när han sköt genom dörren. Pistorius har sagt att han agerade i självförsvar då han trodde det var en inbrottstjuv i badrummet, ett argument som rätten nu förkastar.

– Offrets identitet är inte relevant för skuldfrågan, sade domaren.

Lättade anhöriga

Rätten ifrågasätter också varför Pistorius inte hade skjutit några varningsskott.

– Det hör till sunt förnuft att förstå att sannolikheten är hög att personen bakom dörren dör när skotten avfyras, säger domaren enligt BBC.

Reeva Steenkamps far säger till en lokal tv-station att han är lättad över domstolens beslut, som han ser som rättvist.

Pistorius familj lämnar inga kommentarer mer än att man ska låta sina jurister se över domen och besluta hur man ska gå vidare i processen.

FAKTA

Detta har hänt

2013:

14 februari: Reeva Steenkamp skjuts till döds i sitt hem i Pretoria. Pojkvännen Oscar Pistorius grips misstänkt för mordet. Pistorius, också kallad "Blade runner", blev nationalikon efter att ha blivit den förste med båda benen amputerade som tävlat mot världens främsta. Han har dessutom tagit sex guld i Paralympics.

22 februari: Pistorius släpps fri mot borgen (716 000 kronor) i väntan på rättegång.

28 mars: Pistorius får tillåtelse att resa utomlands för att tävla och han får återvända till sitt hem efter att ha överklagat de stränga borgensvillkoren och fått rätt.

4 juni: Rättegången skjuts upp eftersom mer tid behövs till utredningen.

2014:

3 mars: Rättegången, med hundratals kallade vittnen, startar. Pistorius förklarar sig icke skyldig och att han har misstagit Steenkamp för en inbrottstjuv. Åklagarsidan yrkar på att han ska dömas för överlagt mord.

14 maj: Domaren beslutar att den mordåtalade löparen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och rättegången tar paus.

26 maj: Pistorius undersöks och blir dagpatient vid Weskoppies-sjukhuset under 30 dagar.

30 juni: Rättegången återupptas. Den rättspsykiatriska undersökningen visar att han inte var psykiskt sjuk när han sköt ihjäl sin flickvän.

8 juli: Försvaret meddelar att inga fler vittnen kallas. Mordrättegången gör uppehåll till början av augusti då rättegången avslutas med slutpläderingarna.

11 september: Domen börjar läsas upp. Pistorius frikänns från mordanklagelserna.

12 september: Pistorius får sin dom. Han är skyldig till vållande till annans död.

21 oktober: Domaren Thokozile Masipa meddelar att påföljden blir fem års fängelse.

2015

8 juni: Ett första beslut tas om att Pistorius ska bli villkorligt frigiven i augusti.

17 augusti: Åklagarna lämnar in sin överklagan i fallet.

19 augusti: Pistorius frigivning skjuts upp.

15 oktober: Beslut kommer att Pistorius får en villkorlig dom.

20 oktober: Han släpps ur fängelset och ska avtjäna straffet som husarrest.

3 november: Fallet tas upp för prövning.

3 december 2015: En domstol i Sydafrika skärper domen mot Pistorius som nu döms för mord.

TT