VM-premiären i fara för Jacobsen

SPORT

Handboll. Sverige kan få klara sig utan försvarsspecialisten Sabina Jacobsen i VM-premiären.

Förkylningen klingar av, men frågan är om hon hinner bli frisk.

– Det är på gränsen att hon blir spelklar, säger landslagets läkare Michael Svensson-Hendelberg.

Jacobsen insjuknade i början av veckan och spelade inte genrepet mot Rumänien på onsdagen. Dagen efter var hon feberfri och kände sig för första gången bättre, men eftersom VM-premiären är redan på lördag kan det vara svårt att hinna bli frisk.

– Dels ska man vara symptomfri och dessutom ska man ha energi för att kunna spela, så ofta behöver man någon dag från det att symptomen är borta innan man är klar för spel, säger Michael Svensson-Hendelberg.

Förbundskaptenen Thomas Sivertson hoppas kunna använda Jacobsen i VM-premiären mot Angola, i alla fall måttligt.

– Det beror på vad Sabina säger och vad läkaren säger. Vi riskerar ju inte något, i första hand gäller hälsan. Sen spelar hon ju i en roll mest som försvarsspelare, säger Sivertson.

Wall i truppen

Däremot ser det bättre ut för Linnea Torstenson som intensifierat träningen och inte har fått något bakslag. Planen är att hon ska träna handboll med laget på plats i Næstved på fredagskvällen, och sedan spela på lördag mot Angola.

– Allting går enligt plan. Planen har hela tiden varit spel på lördag och det är den fortfarande, säger Torstenson.

På torsdagen fick även vänstersexan Marie Wall beskedet att hon får en plats i VM-truppen.

23-åringen kallades in till det svenska landslaget när gravida Edijana Dafe tvingades tacka nej, och Wall har varit med i träningsturneringen i Norge och under veckans VM-uppladdning i Lund.

– Det är pricken på i:et, eller vad man ska säga. Det är riktigt stort, säger Wall, som fick ställa in en semesterresa när Sivertson ringde in henne till truppen.

Torstenson i försvar?

Wall hade innan VM-lägret inte gjort en enda A-landskamp, men har nu gjort fyra och lika många mål.

– Det kommer bli lite mer bänken för mig. Loui (Sand) är förstavalet och jag ska vara där och stötta henne och stötta laget framförallt. Komma med energi.

Sverige inleder VM mot Angola på lördag. Laget behöver officiellt inte lämnas in förrän klockan 09.00 på den första matchdagen. Det innebär att om Linnea Torstenson drabbas av ett bakslag, så kan Sverige avvakta med att skriva in 32-åringen, för att inte behöva slösa ett av de två tillåtna bytena tidigt i turneringen.

– Linnea kan ju få en jättenyttig roll i att spela försvar, och det tror jag kan betyda mycket för det här laget om hon inte från första matchen är redo att köra fullt framåt, säfer Thomas Sivertsson.

FAKTA

Handbolls-VM 2015

Handbolls-VM spelas 5-20 december i Danmark. 24 lag deltar.

Grupperna:

Grupp A (i Herning): Danmark, Montenegro, Ungern, Japan, Tunisien och Serbien.

Grupp B (i Næstved): Kuba, Sverige, Nederländerna, Polen, Kina och Angola.

Grupp C (i Kolding): Brasilien, Frankrike, Argentina, Sydkorea, Kongo och Tyskland.

Grupp D (i Fredrikshamn): Norge, Spanien, Rumänien, Ryssland, Puerto Rico och Kazakstan.

Sveriges spelschema: Angola 5 december, Polen 6 december, Nederländerna 8 december, Kina 9 december, Kuba 11 december. Samtliga matcher startar klockan 20.45.

De fyra bästa i gruppen går till åttondelsfinal. Lagen från grupp A möter där lagen från grupp B, grupp C möter lagen från grupp D.

Finalen spelas 20 december.

Segraren i VM blir kvalificerad till OS. Lag 2-7 får spela OS-kval. Även en lägre placering kan ge OS-kvalplats under vissa omständigheter.

Regerande världsmästare: Brasilien

TT