Turbulent höst har stärkt Gulldén

SPORT

Handboll. Bra på planen - och kaos utanför.

Sveriges superstjärna Isabelle Gulldén har haft en annorlunda uppladdning inför handbolls-VM.

– Jag använder min psykolog lite då och då för att få lufta av mig lite, säger hon.

För ett år sedan laddade Sverige inför Europamästerskapet på den kroatiska landsbygden. Ljumma vindar blåste runt hotellet i Varazdin efter ett par år med misslyckade mästerskapsresultat för det svenska landslaget sedan det överraskande EM-silvret 2010. Förväntningarna var låga, stämningen hög.

Och så presterade Sverige gång på gång och under ledning av Isabelle Gulldén, som utsågs till turneringens mest värdefulla spelare, tog man till slut hem bronset.

– Det är något man kollar tillbaka på med ett leende. Vi spelade riktigt bra och vi hade bara en så härlig känsla genom hela mästerskapet så kan vi upprepa det hade det varit härligt, säger Gulldén som nu, ett år senare, ska försöka upprepa bedriften i VM.

Den här gången är det i stället Næstved och Själland som får utgöra kuliss till mästerskapsscenen, och det milda Balkanvädret är utbytt mot danskt decemberdis.

Dessutom blåser det lite snålt kring laget, som går in i VM med tre raka förluster och ett spel som inte riktigt har stämt.

– Vi har haft ett par matcher nu där vi har haft lite upp och ner, men det känns ändå bra, säger Gulldén.

Ser positivt

– Det är ganska mycket samma stomme men det är många förstaspelare som har försvunnit. Jag vet inte, det är klart vi har lite att jobba på. Men när Linnea (Torstenson) kommer tillbaka så är det en till som kommer på plats och är väldigt rutinerad. Så det känns ändå som ett tryggt lag.

Själv lämnade den svenska superstjärnan i somras tryggheten i Norden och flyttade till Rumänien och den hårdsatsande klubben CSM Bukarest, för att göra ett allvarligt försök att ta hem Champions League. Klubben ägs av Bukarest stad och turbulens på det politiska och ekonomiska planet runt klubben har gjort att mycket har handlat om annat än handboll under hösten.

Dessutom kunde Expressen häromdagen berätta att Gulldéns sambo, målvakten Linus Persson, nyligen brutit sitt kontrakt med klubbens herrlag och flyttat hem till Sverige.

– Det har varit väldigt mycket upp och ner, och det är väl också det som gör att jag känner mig ganska stabil. För att vara med om det man varit med om, det stärker en på många sätt. Man kan ju gräva ner sig totalt, eller så väljer man att se på det positivt och så får man klara det. Och det känns ändå som om det har gått väldigt bra.

Möte efter genrepet

– Fysiskt är jag inte där jag var förra året eftersom jag har varit mycket skadad, så jag har inte fått den försäsongen. Men just på match så har det känts bra. Jag har ganska bra självförtroende just nu, säger Gulldén.

VM-genrepet mot Rumänien (30-33) lämnade Gulldén mållös. Det var inte mycket i det svenska spelet som stämde, och när laget kom hem till hotellet samlades hela truppen för att prata ut.

– Det var många som öppnade upp, och det är bra. Vi har sagt att vi ska ha högt i tak och säga vad man tycker och tänker, säger kantspelaren Nathalie Hagman.

– Det var bra att vi hade det mötet. Vi vill gå långt i det här mästerskapet och då måste vi få ut mer på planen. Annars blir det inte ett så långt mästerskap.

FAKTA

Handbolls-VM 2015

Handbolls-VM spelas 5-20 december i Danmark. 24 lag deltar.

Grupperna:

Grupp A (i Herning): Danmark, Montenegro, Ungern, Japan, Tunisien och Serbien.

Grupp B (i Næstved): Kuba, Sverige, Nederländerna, Polen, Kina och Angola.

Grupp C (i Kolding): Brasilien, Frankrike, Argentina, Sydkorea, Kongo och Tyskland.

Grupp D (i Fredrikshavn): Norge, Spanien, Rumänien, Ryssland, Puerto Rico och Kazakstan.

Sveriges spelschema: Angola 5 december, Polen 6 december, Nederländerna 8 december, Kina 9 december, Kuba 11 december. Samtliga matcher startar klockan 20.45.

De fyra bästa i gruppen går till åttondelsfinal. Lagen från grupp A möter där lagen från grupp B, grupp C möter lagen från grupp D.

Finalen spelas 20 december.

Segraren i VM blir kvalificerad till OS. Lag 2-7 får spela OS-kval. Även en lägre placering kan ge OS-kvalplats under vissa omständigheter.

Regerande världsmästare: Brasilien.

TT