Johnsons hattrick sänkte Skellefteå

SPORT

Ishockey. Etta i tabellen och tolv raka segrar i ryggen. Men i toppmötet mot Frölunda tog det tvärstopp för Skellefteå.

– De tog vår förstaplats, nu tog vi tillbaka den, säger Andreas Johnson, tremålsskytt i 6-3-segern.

Andreas Johnson kunde inte ha planerat in islossningen vid ett bättre tillfälle.

Serieledande Skellefteå kom på besök, på läktaren satt utöver förbundskaptenen Pär Mårts även representanter för NHL-klubben Toronto, som draftade Johnson för två år sedan.

– Jag visste att de var här, men det var inget jag tänkte på. Man måste prestera varje match, det går inte att spela bra bara för att de är här, säger 21-åringen.

– Men tajmingen var ju ganska bra.

De tre målen gör dessutom att han nu är uppe i elva fullträffar den här säsongen - i god linje med målsnittet från i fjol.

– Jag har haft mycket lägen men inte riktigt satt dit dem, det har varit lite frustrerande ändå, säger han.

– Det är väldigt skönt för självförtroendet.

Tog över matchen

Johnsons mål blev också matchavgörande i toppmötet, som länge stod och vägde. Sett till spelet kunde det mycket väl ha blivit revansch för Skellefteå, som förlorade första mötet för säsongen med 2-6. Men effektiviteten saknades.

I stället tog Frölunda vara på sina chanser med råge. Andreas Johnson ordnade ledningsmålet i slutet av den första perioden från nära håll på en retur.

– Då tar vi över matchen, självförtroendemässigt. Så får vi tvåan också och kan bygga vidare på det, säger Johnson, som efteråt hyllades av lagkamraterna i omklädningsrummet.

Mål i underläge

Skellefteå fick två tidiga chanser i numerärt överläge i mittperioden. Men den andra utvisningen hade knappt hunnit börja när Nicklas Lasu fick ett friläge och gjorde 2-0. Två minuter senare gjorde Andreas Johnson ett snarlikt mål i en ny kontring och ytterligare några minuter senare stod det plötsligt 4-0 till Frölunda.

Först därefter fick även Skellefteå till slut utdelning. Men varken Nicklas Burströms något tursamma reducering eller ytterligare två mål i slutperioden kunde ändra på utgången.

Det var Frölundas - och Andreas Johnsons kväll. Johnson blev tremålsskytt när han gjorde 5-1 i mitten av slutperioden, innan Ryan Lasch fastställde slutresultatet i tomt mål i slutminuterna.

TT