Fler höjdare gripna i Fifa-skandalen

SPORT

Fotboll. Schweizisk polis genomförde en ny gryningsräd på torsdagen och grep mer än ett dussin mutmisstänkta personer med anknytning till det internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Bland dem finns ordförandena för Sydamerikas samt Nord- och Centralamerikas fotbollsförbund.

Insatsen gjordes på uppdrag av de amerikanska myndigheterna, uppgavs från det schweiziska justitiedepartementet.

Åtminstone några av gripandena gjordes på samma lyxhotell i Zürich där flera Fifa-pampar greps i maj. Schweizisk polis gick in i hotellet Baur au Lac vid sextiden lokal tid.

Ordföranden i både Concacafs (Nord- och Centralamerika samt Karibien) och Sydamerikas fotbollsförbund, Alfredo Hawit respektive Juan Angel Napout, är bland de gripna. Schweiz justitiedepartement uppger att de anklagas för att ha tagit emot mutor i utbyte mot försäljning av marknadsrättigheter till fotbollsturneringar, och VM-kvalmatcher, i Latinamerika.

Både Hawit och Napout, som förhördes av schweizisk polis under torsdagen, motsäger sig utlämning till USA.

Möts under korruptionskaos

Den nya utvecklingen i korruptionsskandalen kommer samtidigt som Fifas exekutivkommitté vid ett tvådagarsmöte i Zürich tog ställning till ett föreslaget reformpaket för att få bukt med korruption och maktmissbruk.

– Det här understryker vikten av att införa ett komplett reformprogram för världsfotbollens styrande organ, sade Fifas tillfällige ordförande Issa Hayatou om den dagsfärska skandalen.

I samband med Fifa-mötet i maj greps sju personer i en gryningsräd och sammanlagt anklagar amerikanska åklagare 18 personer från tolv länder för korruption. Eftersom en del av mutaffärerna gjorts upp i USA och via amerikanska banker inleddes en utredning av amerikanska myndigheter. Även i Schweiz pågår en polisutredning mot fotbollshöjdare samtidigt som Fifas ordförande Sepp Blatter och Europeiska fotbollsförbundets ordförande Michel Platini stängts av efter en misstänkt penningutbetalning.

Två utlämnade

Två av de personer som greps i maj har gått med på att utlämnas till USA. Övriga fem har överklagat detta och beslut om utlämning ligger hos schweizisk domstol.

Senare under torsdagen gick amerikanska myndigheter ut med uppgiften att åtal väcks mot ytterligare 16 högt uppsatta personer inom Fifa. Fem av dem är eller har varit medlemmar av dess exekutiva kommitté. Samtliga är misstänkta för korruption.

Sent på torsdagskvällen svensk tid meddelade det brasilianska förbundet att dess ordförande Marco Polo Del Nero har begärt att få lämna sin post för att kunna förbereda sig mot anklagelserna om korruption. Förra veckan tillkännagav den 74-årige brasilianen sin avgång från Fifas exekutivkommitté.

Åtta av de personer som gripits sedan i maj ska redan ha förklarat sig skyldiga.

– Den här härvans omfattning är stor, mycket stor, säger USA:s justitieminister Loretta Lynch.

TT-AFP