Johansson klarar alla hinder

SPORT

Skidor. Martin Johansson är konditionsfenomenet som haft både mentala och fysiska prövningar på vägen mot toppen.

Nu har den förra orienteringsstjärnan etablerat sig i världseliten även som skidåkare.

31 år gammal pekar kurvan stadigt uppåt.

När Calle Halfvarsson och Marcus Hellner uteblev från världscuppremiären så missade inte Martin Johansson chansen att visa att han var värd platsen i landslagets A-trupp. Femteplatsen på fristilsmilen, del två i minitouren i Ruka, var hans överlägset främsta insats i världscupen och han blev klart bäste svensk sammanlagt med 15:e plats.

– Det kändes definitivt som ett riktigt steg och bekräftelse på att man gjort ett bra jobb. Det går att satsa på en 31-åring, säger Johansson till TT efter ett träningspass uppe i Sjusjöen, några mil ovanför Lillehammer där nästa världscupuppgift väntar.

Även i lördagens skiathlon och söndagens stafett är Martin Johansson svenskt ankare, då Halfvarsson och Hellner saknas igen.

– Jag har sett fram mot det här. Det är fina banor. Och tjejen och hennes familj kommer väl upp, säger Johansson, som sedan flera år bor i Oslo med sambon Ingunn.

Sena steg

Med tanke på att Johansson var 27 år när han satsade fullt ut på längdskidor, så är det förståeligt att han nått världseliten sent.

– Jag tar steg för steg år för år, tar man 20-30 sekunder på ett år så hamnar man liksom i ett nytt skikt.

– För mig har det varit mycket att få tekniken att stämma, jag har väl skaplig kondition i alla fall.

Det är udda meriter som en åttondeplats i Lidingöloppet och andra bästa svenska tid i halvmaran Göteborgsvarvet 2014 bevis på.

Men uttagningen till världscupen i Otepää i januari 2011 och 14:e-platsen på 15 kilometer klassiskt fick honom på allvar att vilja ge längdskidorna chansen.

Hittills smäller de två VM-bronsen i sprint i orientering högst. Han var ytterst nära ett VM-guld i orientering också, då en lika osannolik som otäck olycka skedde. I ledning på sista etappen i VM-stafetten i Ungern 2009 hoppade han över en stock och fick en torr trädgren rätt in i benet.

– Det var ganska surrealistiskt. Jag hade ganska ont, var nog medvetslös till och från.

Avbruten guldkamp

Fransmannen Thierry Gueorgiou, norrmannen Anders Nordberg och tjecken Michal Smola låg strax efter Johansson, avbröt guldkampen och bar sin konkurrent till väntande ambulans.

– De drog ut pinnen och lade tryckförband. Den gick in tolv centimeter, säger Martinsson som klarade sig undan med köttsår och gjorde comeback i Bruksvallarnas skidpremiär några månader senare.

I somras var olyckan framme igen. En cykelkrasch resulterade i brutet nyckelben och 1,5 månads påtvingad vila.

En mental krasch drabbade talangen redan vid 19 års ålder.

– Jag gick tredje året i skidorienteringsgymnasiet i Mora. Jag var väldigt ambitiös, tränade otroligt mycket och gick in i väggen.

– Ett tag när jag började om igen visste jag inte om jag skulle elitsatsa igen. Men de gick väl ett par månader så körde jag igen.

Och det gör han fortfarande.

FAKTA

Svenskarna i helgens världscup

Herrar: Simon Andersson, Falun-Borlänge, Jens Burman, Åsarna, Martin Johansson, Mora, Mikael Norberg, Piteå, Marcus Ruus, Åsarna och Anders Svanebo, Stockvik.

Damer: Charlotte Kalla, Piteå, Anna Haag, Mora, Ida Ingemarsdotter, Åsarna, Maria Rydqvist, Älvdalen, Maria Nordström, Ulricehamn och Emma Wikén, Åsarna.

Program:

Lördag 5 december: Skiathlon 7,5 (klassiskt) + 7,5 km (fristil) damer och 15 km (k) + 15 km (f) herrar.

Söndag 6 december: Stafett 4 x 5 km damer och 4 x 7,5 km herrar.

TT