Nelin - Pichlers okända framtidshopp

TT-SPORT

Skidskytte. Jesper Nelin världscupdebuterar i sprinten i Östersund.

Det kunde den 23-årige skidskytten inte ens drömma om i våras.

– Det är väl bara tur eller en slump att jag kom med i landslaget, säger Nelin.

När Wolfgang Pichler inför den här säsongen återvände som chefstränare i skidskyttelandslaget ville han inte stänga några dörrar.

Så tysken spetsade öronen när han fick ett tips från Leif Andersson, en av åkarna i Sveriges OS-bronslag 1992 och nu lärare på skidskyttegymnasiet i Torsby.

– Leif sade att "Jesper Nelin kanske kan vara någonting". Och om Leif säger så - han är inte lika entusiastisk som jag - då lyssnar jag. Jag visste inte vem Jesper var, men tänkte att jag tar ut honom i laget, säger Wolfgang Pichler.

60-åringen har inte ångrat sig sedan dess.

– Nelin är ett stort hopp för mig. Man måste förstå hans historia, han har inte tränat så mycket tidigare. Men han har kapacitet och är exakt en sådan som jag hoppades att hitta.

"Blir nervöst"

I lördagens sprint i Östersund får Jesper Nelin chansen att världscupdebutera.

– Det blir nervöst såklart, säger den orutinerade boråsaren.

– Jag var faktiskt bara ute på en IBU-cup förra året, det är enda gången som jag har tävlat internationellt tidigare.

Nelin säger själv att han har varit lite lat förut, att han inte riktigt har insett vad som krävs. Efter den överraskande uttagningen i Wolfgang Pichlers landslag har allt förändrats.

– Det är ju stenhårt med Wolfgang, men det är jättebra. Han är väldigt noga med träningarna, att vi hela tiden ska träna ihop och sparra varandra.

TT: Hur mycket mer tränar du nu?

– Det är klart att det blir många fler timmar nu. Men Wolfgang räknar inte timmar på samma sätt, han är inte så noga med det. Det är mer att det ska vara hårt och med kvalitet. Och träningen har bitit bra.

"Lång bit kvar"

Jesper Nelin gick skidgrenen på gymnasiet och det var först för tre år sedan som han började testa skidskytte. Som längdåkare har han bland annat en tiondeplats på SM i skiathlon 2014.

– Jag har fortfarande en lång bit kvar i framförallt skyttedelen, det är min svaghet. Men det blir bättre hela tiden, säger han.

Att vara bland de 60 bästa som också får åka söndagens jaktstart är ett rimligt mål i debuten. Men den är bara ett första litet steg på vägen.

– Om två tre år är det ganska realistiskt att etablera sig i toppen, om man får vara frisk och hel.

FAKTA

Svenskarna i sprintloppen

De svenska åkarna i lördagens sprintlopp i Östersund:

Herrar (start 12.30): Fredrik Lindström, Peppe Femling, Ted Armgren, Jesper Nelin.

Damer (15.30): Linn Persson, Anna Magnusson, Mona Brorsson, Elisabeth Högberg.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM