OS-kvalplatsen i stort sett i hamn

SPORT

Handboll. Handbolls-VM är sista chansen att fixa en OS-biljett, eller i alla fall en plats i OS-kvalet.

Men det sistnämnda har Sverige i stort sett redan, om inte en massa om och men inträffar.

– Vi försöker att inte lägga någon fokus på det, säger förbundskaptenen Thomas Sivertsson.

Att fixa en direktplats till handbollsturneringen i OS är inte det lättaste. För ett europeiskt lag gäller det att vinna antingen VM eller EM, som Norge gjorde förra året.

Att helt och hållet förstå hur kvalplatserna till OS fördelas är inte heller det lättaste, då Internationella handbollsförbundet och Internationella olympiska kommittén slängt in ganska många brasklappar på sina egna regler.

Men, kan man ändå konstatera, för svensk del ser det väldigt bra ut.

Dubbla chanser

Bronspengen från EM i fjol räcker med största sannolikhet för att Sverige ska få OS-kvala. Det enda som skulle kunna hindra det är om två utomeuropeiska lag möts i VM-finalen, vilket aldrig tidigare hänt. Och om inte annat så har ju Sverige stor chans att placera sig minst på plats 2-7 på VM vilket också ger en plats i kvalet.

Förbundskaptenen Thomas Sivertsson har full koll, även om han försöker att inte tänka på det.

– Vi ska ju spela vårt mästerskap så får det bli som det blir, om det blir den ena vägen eller den andra. Vi försöker att inte lägga någon fokus på det, säger han.

Varit på läger

För att göra det extra svårt för de svenska spelarna att tänka bort OS fick truppen i höstas åka på träningsläger till Sveriges olympiska kommitté SOK:s anläggning på Kanarieöarna.

Det gav mersmak.

– Det är klart att det hade varit fantastiskt kul att få komma till ett OS-kval och så kanske eventuellt mer. Det är ju en dröm man har att få spela OS, säger målvakten Johanna Bundsen.

– Sedan måste vi ta mästerskapet för sig också. Gör vi det bra här så ser det ju lovande ut.

FAKTA

OS-kvalet i handboll

Handbollsturneringen för damer i OS spelas med 12 lag.

Världsmästarlaget från VM i Danmark tar en direktplats till OS, tillsammans med det bästa laget från varje kontinentalmästerskap: Europa (Norge), Afrika (Angola), Asien (Sydkorea) och Panamerikanska mästerskapen (Argentina). Även Brasilien är direktkvalificerat i form av arrangörsland.

Övriga 6 platser tillsätts genom OS-kval.

Lagen som placerar sig på plats 2-7 på VM går till OS-kvalet.

Utöver det får den bästa och näst bästa kontinenten på VM två platser var, och den 3:e, 4:e och 5:e bästa kontinenten en plats var (förutsatt att inte Oceaniens lag placerar sig på plats 8-12 på VM, för då går en kvalplats dit och den näst bästa kontinenten blir av med en plats).

Det innebär att om Europa blir bästa kontinent på VM så får Spanien och Sverige var sin OS-kvalplats som 2:a och 3:a på EM i fjol. För att Europa inte ska bli bästa nation krävs att två utomeuropeiska lag möts i VM-finalen. Det har aldrig hänt.

Om ett lag som redan är kvalificerat för OS slutar på plats 2-7 i VM tar 8:an i VM en kvalplats.

Om Europamästaren (Norge) också blir världsmästare går EM-tvåan (Spanien) direkt till OS.

Om lag som tagit en kvalplats via EM också blir 2-7 i VM går man tillbaka till EM och nästa lag i ordningen tar platsen i OS-kvalet.

OS-kvalet spelas 18-20 mars 2016 i tre grupper om vardera fyra lag. De två bästa i varje grupp går till OS.

Næstved, TT:s utsända