Torstenson redo för spel i premiären

SPORT

Handboll. Sverige har fått ett glädjebesked: Linnea Torstenson är spelklar till premiären i handbolls-VM.

Men veteranen kommer mest att spela försvarsspel mot Angola.

– Jag hoppas att det är någon som bara springer över mig, så att jag får ont överallt, säger hon.

Två månader har gått sedan Linnea Torstenson spelade en handbollsmatch. Det 32-åriga Bukarest-proffset valde i mitten av oktober att operera menisken i vänster knä och har sedan dess kämpat för att komma tillbaka till VM.

Det medicinska teamet höll henne från handbollsplanen så länge som möjligt men på fredagskvällen - dagen före premiären mot Angola - testades hon för första gången. Och det höll.

Läkaren Michael Svensson-Handelberg ger klartecken för spel.

– Med-teamet har sagt hela tiden att vi ska lösa det så då har jag trott på det, säger Torstenson, som dock i stort sett bara ska användas i försvarsspelet.

Anledningen är att det i defensiva spelet är betydligt mer arbete med båda fötterna i golvet samtidigt än i anfallsspelet, vilket är betydligt mindre belastande för knät.

Torstenson själv öppnar dock för att även gå med i anfallen.

– Det är inte så att jag bangar. Jag kommer följa med, men det är det korta bytet som är absolut första prioritet. Mer än kanske vanligt, om man tänker vad man har för försvars- och anfallsroll annars.

Tveksamt för Jacobsen

Däremot är läget fortfarande tveksamt för Sabina Jacobsen, som annars har den utpräglade försvarsrollen i landslaget. Jacobsen är fortfarande inte helt kvitt sviterna efter sin förkylning och stannade kvar på hotellet i stället för att träna med laget.

Beslut om hon ska spela fattas på matchdagen.

– Sabina är bättre för varje dag, och bättre i dag jämfört med i går men fortfarande inte tillräckligt bra för att träna i dag. Ny bedömning i morgon bitti, men tveksamt till spel är min bedömning, säger läkaren Michael Svensson-Handelberg.

Det troliga är att Torstenson därmed tar Jacobsens roll i mittförsvaret bredvid Linn Blohm.

Kina snodde träningstid

Sverige anlände till VM-staden Næstved på fredagseftermiddagen, och fick en rejält virrig start på tiden i den nybyggda arenan där VM-matcherna spelas.

När den svenska truppen kom till arenan för att träna var Kina mitt uppe i sin träning på planen.

Enligt arrangörernas listor ska Kina göra sin första träning på lördag morgon, men det kinesiska laget dök plötsligt upp i arenan tjugo minuter innan Sveriges träningstid skulle börja och körde igång.

Efter en stunds förvirring fick Kina packa ihop och lämna hallen, och Sverige kunde inleda sin träning.

Næstved, TT:s utsända