Sena frukostar ska ge VM-succé

SPORT

Handboll. Sverige "vänder" på dygnet för att gå långt i handbolls-VM.

De sena matchtiderna gör att rutinerna måste ändras, för att spelarna ska kunna prestera.

– Men jag är nattmänniska så jag är glad, säger högersexan Nathalie Hagman.

Elitidrottare är kanske inte kända för att sitta upp och uggla sent på kvällarna för att sedan starta nästa dag med sovmorgon och en sen frukost. Men under handbolls-VM i Danmark är det just det som de svenska landslagsspelarna får göra - vare sig de vill eller inte.

På fredagskvällen, dagen innan premiären, samlades hela truppen för att titta på finalen av "Idol", till exempel.

Samtliga Sveriges fem gruppspelsmatcher startar klockan 20.45, vilket är ett par timmar senare än vad en normal ligamatch i handboll brukar göra.

– Det är något man bara får anpassa sig efter. Är det så det är så är det det vi ska klara av, säger Nathalie Hagman.

– Men vi kommer nog vända lite på dygnet, förhoppningsvis får vi sova längre än vi brukar göra.

Tidskrävande rutiner

Sverige möter Angola i VM-premiären på lördagskvällen i Næstved och ställs sedan mot Polen redan dagen efter, på söndagen. Det tajta spelschemat gör att återhämtningen blir ännu viktigare.

– Vi har en rutin för nedvarvning efter matcher och det kommer vi följa men problemet är att vi är hemma så sent. Sen är det väldigt långt till match nästa dag. Det är lite att tänka på, säger landslagets läkare Michael Svensson-Hendelberg.

Sverige började tidsanpassningen redan under förlägret i Lund. Frukostar, luncher, middag och även träningarna har lagts senare än vanligt. Och genrepet mot Rumänien spelades 19.45, för att vänja spelarnas kroppar vid att vara igång så sent.

Efter matcherna, som kommer vara slut runt halv elva på kvällarna ska spelarna göra intervjuer, jogga ner, få behandling, duscha, åka tillbaka till hotellet och även äta innan det är dags att försöka sova.

Sverige kommer inte att äta frukost förrän halv tio-tio på morgonarna. Det låter kanske inte så extremt för en vanlig människa, men är ett rejält avsteg från det inrutade idrottslivet. Även om det ändå gläder vissa:

– Efter Rumänien somnade jag och min "roomie" inte förrän vid 02. Men jag är nattmänniska så jag är glad att man får sova lite på morgonen, säger Nathalie Hagman.

Möter Angola

Premiärmotståndaren Angola är en av de absoluta toppnationerna inom afrikansk handboll, och har deltagit i samtliga världsmästerskap sedan 1990. Senast Sverige mötte Angola var i en träningsmatch 2008, då Sverige vann med 28-24.

– Det är ett sånt lag man tänker kan skjuta lite närsomhelst. De spelar väldigt långt ifrån den handbollen vi är vana vid, säger Hagman.

– Men om vi har lite tålamod i försvarsspelet och är beredda på att ett skott kan komma lite här och var så tror jag att våra målvakter kommer plocka de skotten - och då får vi stora chanser att kontra. Gör vi rätt saker så kan vi vinna med 20, men gör vi fel saker så kan vi också förlora. Så det gäller att vi stämplar in och gör det vi ska.

FAKTA

Sveriges VM-trupp

Målvakter: 1) Johanna Bundsen, 24 år, Sävehof, 22 landskamper/0 mål, 12) Filippa Idéhn, 25, Esbjerg, 45/0.

Vänstersex: 9) Loui Sand, 22, Sävehof, 46/72, 18) Marie Wall, 23, H65 Höör, 4/4.

Mittsex: 3) Frida Tegstedt, 28, Füchse Berlin, 27/26, 7) Linn Blohm, 23, Tvis Holstebro, 39/78.

Högersex: 13) Emma Hawia-Svensson, 24, Skuru, 16/18, 24) Nathalie Hagman, 24, Tvis Holstebro 76/150.

Nio meter: 6) Carin Strömberg, 22, Skuru, 8/1, 8) Jamina Roberts, 25, Tvis Holstebro, 93/143, 15) Johanna Ahlm, 28, Midtjylland, 131/429, 17) Linnea Torstenson, 32, CSM Bukarest, 157/628, 20) Isabelle Gulldén, 26, CSM Bukarest, 142/507, 27) Sabina Jacobsen, 26, Midtjylland, 72/109, 29) Jenny Alm, 26, Esbjerg, 61/157, 31) Anna-Maria Maria Johansson, 33, Skövde 87/178.

Förbundskapten: Thomas Sivertsson.

Næstved, TT:s utsända