Kalla trea - Johaug överlägsen

SPORT

Skidor. Charlotte Kalla försökte.

Men, precis som vanligt den här säsongen, fanns inget att göra åt Therese Johaug.

Norskan vann skiathlonloppet i Lillehammer överlägset - Kalla blev trea efter en spurtstrid.

– Jag försökte sälja mig dyrt, säger svenskan till SVT.

När Therese Johaug vaknar på rätt sida finns det för närvarande ingen inom skidvärlden som kan matcha henne.

Norskan är helt enkelt för överlägsen.

Och i en helt egen klass var hon verkligen i skiathlonloppet över 15 kilometer i världscupen på hemmaplan i Lillehammer. 27-åringen vann med en och en halv minuts marginal före landsmaninnan Heidi Weng och Charlotte Kalla.

– Det här är min favoritdistans, och jag älskar banan här i Lillehammer. Det var en kul tävling, skidorna jag hade var otroligt bra, sade Johaug i segerintervjun och slog fast:

– Jag är i riktigt bra form just nu.

Åkte i sin egen värld

Charlotte Kalla försökte ge Johaug en match om segern. Tillsammans med Weng gick trion tidigt loss från övriga fältet, men när norskorna körde som hårdast under den klassiska åkningen fick Kalla släppa en lucka.

– När det är 15 kilometer handlar det om att kunna hålla en avslappnad åkning. Ett tag var det att åka i sin egen värld, sade hon till SVT.

Ett par kilometer före skidbytet ryckte sedan Johaug ifrån Weng och skaffade sig en minutstor ledning som fortsatte växa hela vägen in i mål.

– Hon är i en klass för sig och har en otroligt hög kapacitet. När hon bestämmer sig för att köra är det svårt att svara emot, sade Kalla.

Spurt om andraplatsen

Under fristilsåkningen såg Kalla stundtals trött ut, men hon plockade ändå in de tio sekunder som skiljde upp till Weng och en spurtstrid fick avgöra kampen om andraplatsen. En spurtstrid som norskan vann med en tiondel, efter att Kalla varit först in på upploppet.

– Jag bestämde mig för att spara mig för en spurt. Egentligen är det bättre att ligga i rygg, men jag tycker ändå att jag svarade bra sista 30 meterna. Jag försökte få till en bra spurt och inte ha ögonen för mycket på vad Heidi gjorde, sade Kalla.

TT