Högberg revanscherade sig i sprinten

SPORT

Skidskytte. 75:a i distansloppet - men i världscupsprinten fick Elisabeth Högberg revansch.

Svenskan blev 15:e, trots att hon tappade många placeringar på slutvarvet.

– Det här betydde väldigt mycket, säger skidskytten.

Elisabeth Högberg, 29, har tidigare i vinter berättat om sina kostproblem. Bland annat upphörde mensen i sju år på grund av att Högberg åt för dåligt och för lite, och hon kände sig ofta energifattig.

Nu är problemen borta - och det märks även i resultatlistan. Högberg hade vittring på en topplacering i lördagens sprint i Östersund. Efter andra skyttet - Högberg sköt fullt i båda - låg hon femma, men orkade sedan inte riktigt under slutvarvet.

– Sista varvet gick det ett par hundra meter och sedan var jag död. Jag hade på känn att jag skulle tappa en del, men jag blev lite för trött, säger hon.

Bästa sprintloppet

15:e plats - Högbergs bästa VC-placering i ett sprintlopp - var ändå ett rejält uppsving efter att ha skjutit bort sig totalt och slutat 75:a i distansloppet.

– Det är inget snack om att det enbart var nerver som spelade in då, jag spände mig i åkningen också. Nu kändes det riktigt bra och det här betydde väldigt mycket. Jag ville bevisa för mig själv att jag kan mer, säger Högberg som känner sig mycket starkare efter att ha börjat äta bättre.

– Redan i fjol var det mycket bättre än tidigare. Men jag har aldrig varit så stark under sommaren och hösten som i år, jag kan ligga på gränsen och ändå återhämta mig. Kosten är fruktansvärt viktig för att palla.

Soukalova vann

I söndagens jaktstart går Elisabeth Högberg ut 1.05 efter Gabriela Soukalova. Tjeckiskan vann sprintloppet före italienska jätteöverraskningen Federica Sanfilippo och ukrainskan Olena Pidhrusjna.

Mona Brorsson (51:a) och Linn Persson (55:a) är också kvalificerade för jaktstarten. För Anna Magnusson (80:e) - vars felkörning i slutet spelade mindre roll - är världscupveckan däremot över.

TT