Nelin hyllad efter succédebuten

SPORT

Skidskytte. Svenskt skidskytte har fått ett nytt namn att hoppas på.

Jesper Nelin slutade 16:e i världscupdebuten i Östersund.

– Jag tror att han har större potential än Björn Ferry, säger chefstränaren Wolfgang Pichler.

Doldisen Jesper Nelin fick inför den här säsongen en överraskande plats i landslaget. Efter lördagens milslånga sprint finns ingen som helst anledning att tvivla på att han hör hemma där. När många sköt bort sig i de svåra vindarna gjorde Nelin ett kanonlopp och klarade sig undan med två bom.

– Jag såg att det bommades mycket och förstod att jag hade chansen om jag sköt bra. Så jag försökte verkligen vårda skotten och det gav resultat. Mitt mål var topp 60 och nu blev jag 16:e, det var långt över förväntan, säger boråsaren.

"Verkligen glad"

När Nelin gav intervjuer efteråt kom en leende Wolfgang Pichler fram med en hjärtlig kram och betyget "super". Tysken gav Nelin en plats i landslaget i våras och har sedan dess pratat sig varm om 23-åringen.

– Vi vet att Jesper har någonting. Som coach har man ibland idrottare som man tror på, och jag tror på honom. Han är cool, han är fortfarande ung, men har inte tränat så mycket tidigare. Jag är verkligen glad. Det här bevisar att vi är på rätt väg, säger Pichler.

Björn Ferry, OS-guldmedaljör 2010 och nu SVT:s expert, var en av många som imponerades av debutantens insats i Östersund.

– Jag ser många likheter med mig själv. Han har åkförmåga, kan åka slutrundor hur fort som helst och skjuter bra precision. Jävligt roligt att han får till det så här, säger Ferry till TT.

Wolfgang Pichler spädde på och menade att Nelins potential till och med är större än Ferrys. Nelin själv blev mest smickrad när han fick höra om berömmet.

– Jaså? Ja, det bådar ju gott, Ferry har ju bra meriter. Så jag hoppas på att gå i hans fotspår.

Fourcade vann

Bortsett från Jesper Nelins succédebut var resultatlistan riktigt deppig läsning för de blågula. Fredrik Lindström (56:a, fyra bom), Ted Armgren (69:a, fem bom) och Peppe Femling (80:e, fem bom) sumpade alla chanser till hyfsade placeringar på skjutvallen. Bland övriga åkare som sköt bort sig fanns tyske stjärnan Simon Schempp (77:a, åtta bom).

Överlägsen vinnare var regerande världscupsegraren Martin Fourcade, som hade klart snabbast åktid och vann med 51,6 sekunder trots två bom. Arnd Peiffer, Tyskland, och norske superveteranen Ole Einar Bjørndalen gjorde fransmannen sällskap på pallen.

Resultaten i sprintloppet ligger till grund för söndagens jaktstart.

TT