Ändrad inställning gav EM-brons

SPORT

Simning. I fredags kväll var ansiktet blött av tårar efter en tung medaljmiss.

Ett dygn senare var tårarna utbytta mot ett brett jättesmajl hos Louise Hansson.

– Jag ändrade inställning. Jag simmar för att det är roligt, då ska jag njuta, sade hon efter EM-bronset - karriärens första individuella medalj - på 200 meter medley.

Den 19-åriga Helsingborgssimmaren fick njuta i 2.07,96.

Det blev bronstiden på Wingate Institute utanför Netanya i Israel.

Platsen där talangen äntligen fick till det och tog sin första individuella mästerskapsmedalj i karriären.

– Det känns jättebra, det är ett steg på vägen i rätt riktning. Jag har vunnit seniormedaljer, men det är skönt att ta ett kliv på det individuella också, sade hon.

Nyckel i lagkapp

Louise Hansson är en viktig pjäs när Sverige ska jaga lagkappsmedaljer i OS i Rio de Janeiro om åtta månader. Hon var med i alla tre svenska lag på VM i Kazan i somras och simmade slutsträckan i medleylaget som tog silver efter Kina.

Totalt har hon fem mästerskapsmedaljer i lag.

Nu kom den första individuella också.

TT: Hur värderar du den här gentemot lagmedaljerna?

– Det är jättesvårt. Det i somras var bland det häftigaste jag har gjort, det är svårt att värdera det här högre. Men individuellt är det störst. Det är två olika sorters glädje, sade Hansson som tog bronsmedaljen med 43 hundradelars marginal före fyran Lara Grangeon, Frankrike.

Ungerska stjärnan och världsrekordhållerskan Katinka Hosszu vann guldet överlägset på 2.02,53 och silvret gick lika klart till Marie-Siobhan O'Connor, Storbritannien, på 2.05,13.

För hård press

I fredags hade hon ett jätteläge att ta brons på halva distansen, men slutade bara femma - långt över sitt personliga rekord.

– Hon har byggt upp finalsimningar och medaljchanser här. I går var hon jättebesviken och spände sig säkerligen alldeles för mycket för att få ut sin kapacitet, sade tränaren Jonas Lundström.

De gick snabbt igenom loppet på kvällen och bestämde att hon skulle ändra fokus.

– Hon skulle slappna av och gå in och ha kul. Glädje är oerhört viktigt för att vara avslappnad, sade han.

Hansson tog sig, av bara farten, även till söndagens final på 100 meter fjäril med åttonde och sista tid.

– Det var skönt, det var adrenalin av glädje man simmade på, sade Hansson som delar bronsglädjen tillsammans sin lillasyster, bröstsimstalangen Sophie, 17, på det svenska hotellet där de är rumskamrater.

Netanya TT:s utsände