"Piraten" spräckte sprinternollan

SPORT

Trav. On Track Piraten hade startat elva gånger över kort distans utan att vinna. Men på lördagen kom första sprintersegern i Gulddivisionen på Rommetravvet.

– Den här hästen har aldrig gjort mig besviken, sade Johnny Takter.

On Track Piraten kom till start utan seger i programraden. Inte så mycket att säga om eftersom han tävlar mot världseliten i stort sett varje gång. Han var fyra i Åbergs Memorial (Jägersro) och i Mastersfinalen på Mons-banan i Belgien. I Sundsvall open trot travade han medeldistansrekordet 1.10,3 men det räckte bara till en andraplats bakom Delicious US.

För knappt två månader sedan deltog sjuåringen i VM i New York men slutade oplacerad efter en jobbig löpning. Nu var On Track Piraten tillbaka mot lite enklare motstånd och då blev det seger.

– "Piraten" är fantastisk. Han presterar varje gång trots att han tävlat världen runt. Skönt också att ha spräckt nollan över kort distans, sade tränaren Hans Strömberg.

Johnny Takter kunde inte komma ner i andraspår i början utan fick backas ner i kön. På sista långsidan började On Trick Piraten sitt avancemang i tredjespår. Före sista kurvan vreds han ut i fjärdespår och tog upp jakten på ledande Art On Line.

– Det var långt fram och jag ville inte stanna kvar bakom Standout. Men jag litade helt på min häst som ger allt varje gång. Mitt på upploppet var segern klar, sade Takter.

– On Track Piraten ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Han har ännu aldrig gjort mig besviken. Jag har kört många topphästar men han är bland de fem främsta.

Solvalla nästa

Tränaren Hans Strömberg från Rättvik var stolt och glad efter vinsten med Dalarnas stora travstjärna. Prissumman passerade 9,2 miljoner kronor.

– Nästa lopp blir i guldfinalen på Solvalla den 26 december. Eftersom han är valack har han inga lopp i Frankrike, så vi får fortsätta att tävla på V75 i vinter, det räcker fint för mig.

Örjan Kihlström dominerade bland kuskarna efter en trippelseger bakom Beppe Am, Järvsö Blomster och Venkatesh. Kihlström gjorde ett stort ryck i kuskligan och toppar nu på 47 segrar, fem före Erik Adielsson, 42 segrar.

"Gick oerhört fort"

Kihlström har vunnit flest V75-lopp fem gånger tidigare: 2001, 2004, 2005, 2010 och 2013.

Han svarade för tre snygga och avvaktande styrningar. Venkatesh var bäst i vinnartrion efter en rykande avslutning ute i fjärdespår runt slutkurvan.

– Det gick oerhört fort i sista sväng och det är inte särskilt vanligt att man kan runda ett bra gäng i silver så här. Venkatesh har enormt kapacitet, men tyvärr blir han för hetsig ibland. Speciellt när han inte får gå i rygg, då drar han bara iväg. Om han bara håller sig lugn kan det bära lång, sade Kilhlström.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM