Luleå krossade Modo på bortais

SPORT

Ishockey. Luleå är i en strålande form - och har varit det en lång period.

På lördagskvällen avfärdade norrbottningarna Modo borta med 6-2 - och gjorde därmed 8-2 på Örnsköldsvikslaget på ett dygn.

Luleå, av många tippat som ett topplag, hade en lång och jobbig period tidigare i höst.

Men nu har Joakim Fagervall fått upp sitt gäng på spåret.

Segern mot Modo var lagets fjärde raka trepoängare, sjätte på sju matcher.

Luleå är på väg uppåt i tabellen, är åtta just nu men har en plats topp sex - som ger en säker plats i kvartsfinal till våren - inom klart räckhåll.

Frågan är vad som givit Luleå lyftet?

– Vi har varit konsekventa. När vi förlorade tidigare var det inte på grund av otur utan att vi inte var konsekventa matcherna igenom, sa Joakim Fagervall.

– Då kanske vi klarade det i 30 minuter och då vinner man inga matcher. Nu har vi lyckats komma väldigt nära 60 minuter.

Utklassning i två perioder

I andra back to back-mötet med Modo nöjde sig Luleå med drygt 40 minuter.

Två första perioderna var det ren utklassning. Luleå åkte Modo sönder och samman.

ettan och tvåan kom inom loppet av 37 sekunder i första perioden, vid både målen stod målskyttarna, Jacob Macflikier och Christian Mastomäki helt solo framför Modos kasse.

Matchen avgjordes sedan i mitten av andra perioden, än en gång med två snabba mål, 0-3 (Jacob Lagace) och 0-4 (Janne Sandström) på 42 sekunder.

– Trean var jätteviktig, Modo hade kommit ut bra i perioden och var på gång, sa Joakim Fagervall.

Fyran vållade stort rabalder. I momentet innan hade Modobacken Emil Djuse fått en hög klubba i ansiktet och låg kvar på isen.

Händelsen syntes tydligt i reprisen på jumbotronen, publiken blev i uppror och Modospelarna protesterade vilt men fruktlöst.

Publiken fick i alla fall lite roligt när Modo reducerade till 1-5 och 2-5 i tredje perioden.

Modo bytte målvakt

Andreas Johansson tog ut målvakten Adam Reideborn (Jonatan Bjurö utbytt efter två perioder) med fyra minuter kvar för att förhoppningsvis göra det ännu roligare - men Johan Forsberg satte 2-6 i den tomma kassen.

Mycket bra match av Luleå, mycket dålig av Modo där assisterande tränaren Fredrik Olausson var fåordig på presskonferensen.

– Vi gjorde lite för många misstag som vi måste rätta till. Vi kom helt fel i försvaret.

Hur kunde det bli så?

– Det ska vi analysera.

TT