Säker svensk seger i VM-premiären

TT-SPORT

Handboll. Utklassningsseger mot Angola, 37-23.

Linnea Torstensons knä höll.

Kontringsspelet funkade.

Sverige fick en riktigt skön start på handbolls-VM, men redan på söndagskvällen väntar dock en betydligt tuffare uppgift i form av Polen.

Sveriges matcher inför VM har bådat allting annat än gott. Tre raka förluster och en flathet i försvarsspelet lämnade många frågetecken om mästerskapsformen hos de blågula spelarna.

Men det var ett helt annat Sverige som klev ut i den nybyggda arenan i Næstved.

Sverige kom till spel utan förkylda försvarsgeneralen Sabina Jacobsen, men Sverige kom också till spel med en nyrehabiliterad Linnea Torstenson som gick in i VM-premiären med flera månaders skadefrustration att ta ut.

Det märkte de angolanska spelarna.

Matchen hade inte ens hunnit bli en minut gammal innan Torstenson, som styrde och ställde i försvaret, fått gult kort. Efter tre minuter åkte hon på en utvisning.

– Det var ju en för bedrövlig start av en annan, men det var skönt att spela. Det var framförallt jätteroligt, säger Torstenson, som spelade försvarsspel i 50 minuter innan hon såg avslutningen av matchen från sidan.

– Mot slutet kände jag ibland att jag bara stod och tittade och då är det lika bra att gå ut. Orken var det inget fel på. Det var mer mentalt kanske, att jag inte spelat match på länge.

Mot Polen ställs Torstenson på söndagskvällen mot sin, och Isabelle Gulldéns, klubblagstränare. Dansken Kim Rasmussen tog över CSN Bukarest, där de svenska stjärnorna spelar, i början av hösten.

– En perfektionist, han gillar organiserad handboll. Jag tycker han har gjort ett riktigt bra jobb med Polen, och det visar ju på att han är en bra coach, säger Torstenson, som dock inte fått visa upp så många av sina färdigheter utanför gymmet för dansken, eftersom hon varit skadad.

– Men som den handbollsnörd han är så tror jag mycket väl att han kan våra mönster.

Polen och Sverige förväntas, tillsammans med Nederländerna, göra upp om gruppsegern - vilken kan bli nog så viktig eftersom Sveriges grupp i åttondelsfinalerna slås ihop med grupp A med starka nationer som Danmark, Montenegro, Ungern och Serbien, och ettan i Sveriges grupp ställs mot fyran där.

– Mot Polen krävs det fokus och inläsning av spelare. Att Filippa (Idéhn i mål) gör en kanonmatch, och om hon fortsätter att servera såna ärtor till våra kantspelare så har vi ett riktigt bra vapen i kontringarna.

Det svenska kontringsspelet var en stor framgångsfaktor när Sverige tog EM-brons förra året, och mot Angola visade svenskorna upp de gamla takterna.

Nathalie Hagman och Louise Sand, och senare även Emma Hawia-Svensson och Marie Wall, rusade på kontring så fort tillfälle gavs.

Totalt blev det åtta mål för Hagman, som blev Sveriges bästa målskytt - totalt 14 svenska mål kom på kontring.

– Skön start på mästerskapet, att få lite självförtroende, säger Hagman.

– Vi kantspelare måste bli mer involverade i spelet för att hjälpa niometersspelarna. Jag tror att vi kommer ha en stor succé om vi fortsätter.

Hagman åkte också på en rejäl mangling i ett kontringsläge av Angolas Wuta Dombaxe som fick rött kort.

– Jag var inte riktigt beredd på att benen skulle försvinna där. Men jag är skadefri så det är okej.

Næstved, TT:s utsända

ARTIKELN HANDLAR OM