Johansson glänste i premiären

SPORT

Handboll. Anna-Maria Johansson har varvat bra insatser med betydligt sämre i landslaget.

I VM-premiären mot Angola visade hon vem som äger högerkanten i Blågult.

– Jag känner mig tryggare i min roll, säger hon.

Anna-Maria Johansson tillhör de verkliga veteranerna i handbollslandslaget, och är den enda vänsterhänta niometersskytten. I EM förra året fick hon dock se sig överglänst av Ida Odén, som trots sin högerhänthet växte fram till en av nyckelspelarna i bronslaget.

Sedan dess har Odén slutat med handboll, men mot Angola visade Anna-Maria Johansson att saknaden inte kommer vara alltför stor.

Precis som i träningsmatchen mot Norge för en vecka sedan klev "Majsan" fram och träffade mest rätt när hon avlossade sina skott. Totalt blev det sju mål på åtta försök.

– Det är jättekul att få mer förtroende och speltid så klart. Jag känner mig kanske lite tryggare i min roll nu när jag vet att jag har ganska mycket förtroende. Det påverkar säkert positivt, säger hon.

Sverige vann premiären med klara 37-23.

– Det här är ett lag vi ska vinna mot på pappret, men samtidigt så kan det vara lite extra nerver i en premiär så att vi vinner med 14 mål tycker jag är bra.

Det täta spelschemat i VM gör att Sverige inte får någon vilodag, utan ställs mot Polen direkt dagen efter premiären.

– Polen är ju ett hyfsat bra lag i Europa, de spelar en helt annan typ av handboll än Angola. Här är det lite mer utgrupperat, man kan stega lite mer.

– Jag tänker mig att de är lite mer defensiva, lite bättre på alla positioner.

Sverige får bara en dag på sig att förbereda sig inför matchen, med klipp som ska gås igenom och studeras.

– Det är klart att det skulle vara skönt att vila en dag emellan. Men det är ganska skönt att ha Angola och sen Polen så att man spelar in sig i ett mästerskap, säger Anna-Maria Johansson.

Næstved, TT:s utsända