Lindström lugn trots blek vecka

SPORT

Skidskytte. Fredrik Lindström har gjort sin sämsta världscupstart sedan genombrottet.

Men det är inget som oroar den svenske skidskyttestjärnan.

– Mina bästa säsonger har jag inlett lite trögt, säger han.

Fredrik Lindström avslutade premiärveckan i Östersund med att köra upp sig från 56:e till 37:e plats i jaktstarten.

Det var ett steg i rätt riktning efter genomklappningen i sprinten.

Men i den totala världscupen hittar man Lindström först som 35:a efter en ovanligt blek säsongsöppning.

– Det är väl viktigt att ta de där världscuppoängen. Men samtidigt är säsongen lång och mina bästa säsonger har jag inlett lite trögt i Östersund, och avslutat bra i februari och mars i stället. Om man ser det på det sättet är det kanske inte en så tokig start ändå, säger 26-åringen som har VM i Oslo som säsongens stora mål.

"Blandat och gett"

Lindström räknar med att både åkningen och skyttet ska lyfta framöver.

– Det är tufft att trycka upp flera formtoppar i åkningen under säsongen, då är det bättre att vara lite låg nu. I skyttet har jag blandat och gett, det har varit många nollserier men också ett par tvåor och treor (i stående).

Lindström passerade det nya stjärnskottet Jesper Nelin och blev bäste svensk i söndagens jaktstart. Nelin kunde inte upprepa succén från VC-debuten i sprintloppet och rasade från 16:e till 43:e plats. Den 23-årige boråsaren hade trettonde bästa åktid i jaktstarten, men totalt sex bom (varav fem i stående) förstörde allt.

– Jag är lite svajig i stå. Det är svårare med stå när man är ny, och jag har inte hållit på jättelänge. Ibland hittar jag "flowet" skitbra och det går lätt och jag sätter allt. Men ibland blir det lite knackigt och då blir det så här, säger Nelin.

– Men jag är skitnöjd med helgen ändå, det måste jag säga.

Fourcade vann igen

Martin Fourcade hade inga större bekymmer att förvalta den stora ledningen han hade med sig från sprinten. Fransmannen vann 35 sekunder före Arnd Peiffer, Tyskland, och tog dessutom över totalledningen i världscupen från Ole Einar Bjørndalen. Den 41-årige norrmannen sköt fem bom och tappade från tredje till elfte plats i jaktstarten.

Damernas jaktstart blev betydligt mer dramatisk. Finlands Kaisa Mäkäräinen vann ett svängigt lopp, 1,9 sekunder före Dorothea Wierer, Italien, och 3,3 före tyska Franziska Hildebrand.

Elisabeth Högberg, ett av veckans stora svenska glädjeämnen, tappade en placering och åkte i mål som 16:e.

– Jag är riktigt nöjd. Det var skönt att visa att sprinten inte bara var en lyckträff, säger den pånyttfödda 29-åringen.

Även Mona Brorsson (31:a) och Linn Persson (38:a) fick världscuppoäng.

FAKTA

Lindströms säsongsstarter

Fredrik Lindström har i år tagit färre världscuppoäng i Östersund än tidigare. Resultaten under premiärveckorna de senaste åren:

2015/2016: 14:e i distans/56:a i sprint/37:a i jaktstart.

2014/2015: 5:a/36:a/13:e.

2013/2014: 33:a/2:a/inställt.

2012/2013: 24:a/29:a/25:a (tog senare brons i VM).

2011/2012: 26:a/22:a/15:e (tog senare brons i VM).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM