Sjödin skrällde - nobbar EM

SPORT

Simning. Ett mästerskap återstår före OS i Rio de Janeiro - EM i London i maj.

Dit åker dock inte Simon Sjödin, som avslutade kortbane-EM med en bronsskräll.

– Jag står över London och kör fullt fokus mot OS i stället, sade han.

Sjödin avslutade kortbane-EM i Israel med en skräll då han tog brons på 200 meter fjäril.

Han gjorde det genom att slå sitt sex år gamla svenska rekord - satt med superdräkt - med en hundradel till 1.52,89.

– Jag tar medalj på fel distans ... jag är lite chockad. Jag trodde jag slogs om sjunde-åttonde plats med grabbarna bredvid mig, för jag såg inte de andra, sade han.

Sjödin hade i stället satsat på medalj på 200 meter medley, grenen där han är OS-uttagen, och var besviken när han missade medalj där.

– Att få avsluta med ett så här bra lopp gör att jag kommer att gå in positiv i nästa säsong, sade han.

Två kvalchanser

Nästa gång han tävlar på ett mästerskap blir i OS.

Till skillnad mot de flesta andra avstår han EM. Sarah Sjöström, Jennie Johansson och de andra som också är OS-uttagna kommer att simma delar av långbanemästerskapet i London i maj.

EM är dessutom en av två chanser under våren att kvala in till OS för de som fortfarande jagar biljett. Den andra tävlingen är Swim Open i Stockholm i månadsskiftet mars-april. Tidigare kunde man kvala in under en längre tidsperiod.

– Risken då är att man jagar och till slut har man tappat hela grundträningen. Det här är ett försök att styra upp det och att man ska få den träning man behöver, sade förbundskaptenen Ulrika Sandmark.

Bästa på åtta år

Sverige tog fyra medaljer sista dagen och landade till slut på tre guld, två silver och två brons. Det är - tack vare ankaret Sarah Sjöström - bästa resultatet i ett kortbane-EM på åtta år (Ungern 2007).

– Vi kom hit för att det är bra träning och jag tycker verkligen vi har fått ut det vi ville. Det känns jättebra att avsluta (kortbanesäsongen) så här, ja hela året har varit bra. Det känns väldigt bra inför Rio, sade Sandmark.

Netanya TT:s utsände