Andra raka segern för Sverige

SPORT

Handboll. Inför handbolls-VM saknade Sverige ledare på planen.

Mot Polen klev stjärnorna äntligen fram - och ledde Sverige till seger med 31-30.

– Jag ville äntligen börja mitt VM, säger Isabelle Gulldén.

Två segrar på två försök.

Efter att ha klarat av Angola utan några större svårigheter (37-23) blev det betydligt mer upp till bevis för Sverige i söndagens match mot Polen.

Polen, som för två år sedan slog ut Sverige i playoff och gjorde att Blågult missade VM-slutspelet 2013.

– Det var jätteskönt att få den revanschen som vi väntat på i två år nu, säger Gulldén.

Det var Gulldén som såg till att Sverige kom in i matchen efter en lite skakig start där Polen kunde gå ifrån till en tremålsledning. Med fem mål i den första halvleken levererade den svenska mittnian när kanterna inte kom igång.

– Ibland har jag lite svårt att spela de här matcherna som mot Angola. Det är sånt här motstånd som passar mig bättre, där jag måste kliva fram och måste kliva på mål för att göra de andra bra.

Oroligt slut

Efter att ha kommit ikapp och gått förbi så kontrollerade Sverige matchen, även om Polen kröp oroväckande nära mot slutet. Sverige lyckades dock hålla undan, och vann till slut med ett mål.

– Vi har lite att jobba på fortfarande. Vi gör en bra match, men de får de här perioderna som på slutet där de nästan kommer i kapp, säger Gulldén.

– Men vi är aldrig rädda för att springa och vi blir aldrig rädda att förlora.

Bakåt hade Sverige fått tillbaka lagkaptenen och försvarsgiganten Sabina Jacobsen, som äntligen blivit helt friskförklarad från sin förkylning och bildade mittblock ihop med Linnea Torstenson.

Johanna Bundsen fick förtroendet i mål i stället för Filippa Idéhn, och även om Sävehof-målvakten inte stoppade allt så gjorde hon flera viktiga räddningar, tog bland annat en straff och tvingade polskorna att kasta en annan i målramen.

Efter två raka speldagar kommer nu en välkommen vilodag för det svenska laget.

– Jag hoppas att vi inte kommer att göra så mycket. Vi har en pool på hotellet, så kanske simma lite. Jag hoppas att det blir lite mys bara, säger Gulldén.

Och myset kommer att fortsätta - med en tacokväll.

– Vi bor ju verkligen på ett sånt hotell där vi kan laga maten själva om vi vill, och vad är det enklaste att göra? Tacos. Och vad är det man aldrig får på hotell? Tacos.

Toppmöte på tisdag

På tisdag väntar Nederländerna - den kanske största konkurrenten om gruppsegern. Att sluta etta i grupp B skulle göra att Sverige i åttondelsfinalen får möta fyran i grupp A. Seger mot Nederländerna skulle också innebära att Sverige får en lugnare avslutning på gruppspelet och kan gå runt på mer folk mot Kina och Kuba.

– Det betyder mycket att man kan få en längre paus till en åttondel. Det kommer ju vara Serbien, Montenegro, Danmark eller Ungern så kan man få vila och vara i form där så hade det varit gött, säger Gulldén.

Næstved, TT:s utsända