Bröderna Nylander bryter mönstret

SPORT

Ishockey. När stora ishockeymatcher står och väger behövs spelare som bryter mönstret.

Därför är inte bara William Nylander, utan också lillebror Alexander, 17, med i JVM-truppen som jagar guld i Helsingfors.

I förra veckan låste ledarstaben för Juniorkronorna in sig i ett rum i Linköping. Enligt huvudtränaren Rikard Grönborg flög det både pennor och suddgummi - ett påstående han senare modifierade något - innan JVM-truppen fanns på papper en handfull timmar senare.

Bland namnen i den en back och två forwards för stora preliminärtruppen (planen är att göra den slutgiltiga uttagningen dagen före julafton): både William och Alexander Nylander.

William Nylander var en av stjärnorna i förra årets upplaga och tillhör NHL-klubben Toronto Maple Leafs. För närvarande gör han succé i farmarlaget Marlies i AHL, där han leder poängligan med 29 poäng - 13 mål och 16 assist - på 22 matcher.

Ska kunna spela

Enligt Grönborg är risken ändå inte överhängande att Maple Leafs kallar upp 19-åringen i NHL-laget och därmed inskränker Sveriges slagstyrka i JVM.

– Enligt avtal ska vi ha tillgång till honom så länge han spelar i American Hockey League. Det är två grejer som kan hända. Det ena är att han tackar nej vilket är föga troligt. Nummer två är att han kan bli uppkallad men enligt alla indikationer jag fått ska de (Toronto) inte göra det, säger huvudtränaren.

Grönborg hoppas att forwardstjärnan kan ansluta till truppen redan när träningslägret i Huddinge utanför Stockholm inleds den 15 december.

William Nylander får sällskap i truppen av två år yngre brodern Alexander, 17, som också spelar i Nordamerika, för Mississauga Steelheads i juniorserien OHL.

– Det som är kul att se är att han bryter mönstret. Man behöver en kille som gör det lilla extra. Han är definitivt en sådan kille, precis som William, säger Grönborg.

Inga kopior

Alexander har liksom William sin styrka i offensiven, båda är högerskyttar och Grönborg har lekt med tanken att spela dem i samma kedja - men 17-åringen är ingen kopia av AHL-stjärnan.

– Det är klart att det finns likheter men Alex är på sin egen resa. Jag vet att ett av hans stora mål i år var att vara med i junior-VM. Nu har han chansen att positionera sig själv för att ta den platsen, säger Grönborg.

Grönborg har lett JVM-laget tre gånger. Det blev silver 2013 och 2014 men i januari i år slutade Juniorkronorna fyra.

Fler spelare som kan bryta mönster är ett recept för att nå målsättningen: VM-guld.

– När det är 0-0, 1-1 eller 2-2, vem är det som ska göra det lilla extra? Det är i såna matcher man vill ha ett par spelare som bryter mönstret. Det känns som om vi har lite fler olikheter i år, säger Grönborg.

FAKTA

Uttagningskriterier

Det räcker inte med att vara en bra ishockeyspelare för att ta plats i Sveriges JVM-lag.

Laguttagningen baseras på fem kriterier:

Spetskompetens.

Lägstanivå.

Fysisk styrka.

Psykisk styrka.

Förmåga att bidra till gruppen.

TT