"Vi måste upp lite till i försvaret"

SPORT

Handboll. Efter två raka segrar var blir Sverige mot Nederländerna en gruppfinal i handbolls-VM.

Det laget som vinner kan räkna med en något lättare väg mot kvartsfinal.

– Det betyder oerhört mycket, säger Isabelle Gulldén.

Både Sverige och Nederländerna har inlett VM med två raka segrar, och även om tre gruppspelmatcher återstår så kan båda lagen räkna in åttondelsfinal redan nu.

Sverige har i och med segern mot Polen skaffat sig ett litet grepp om gruppsegern, och en vinst även mot Nederländerna skulle göra att den i praktiken är i hamn.

– Det handlar ju om vilka man kommer få möta i en åttondel. Att bli etta är väldigt stor skillnad jämfört med att bli tvåa, trea eller fyra, säger Gulldén.

Löpstarkt motstånd

Sveriges grupp slås i nästa steg ihop med grupp A, med starka lag som Danmark, Ungern, Montenegro och Serbien.

– På pappret så är väl Serbien det svagaste laget, men även utan deras stjärnor så har de lyckats extremt att få ihop ett bra lagspel.

Sverige möttes tisdagens motståndare Nederländerna i en träningsmatch veckan innan VM. Då vann Sverige bekvämt med 31-27, men matcherna lagen emellan brukar bli jämna.

I EM förra året blev det oavgjort, 30-30.

– Holland är ett lag som löper extremt mycket och de har en Polman (Estavana) som öser in mål, säger Gulldén.

"Vet hennes svagheter"

– Vi måste upp lite till i försvaret, få lite mer träff på egentligen alla deras spelare. Och sen att vi bara fortsätter att löpa och fortsätter att spela det anfallsspelet vi har gjort.

Esbjerg-spelaren Polman, lagkamrat med Filippa Idéhn och Jenny Alm, har gjort 18 mål två matcher och blir det enskilt största hotet mot Sverige.

– Vi är många som har mött henne och som även har spelat med henne. Vi vet hennes styrkor och vi vet hennes svagheter också. Hon är en extremt målfarlig spelare. Hon tror extremt mycket på sig själv vilket gör att hon ofta kliver fram i de här viktiga lägena. Hon är inte rädd för att ta ett ar extra skott, säger Gulldén.

Næstved, TT:s utsända