Hareide: "Chansen finns alltid"

SPORT

Fotboll. En Champions League-poäng kan förlänga Malmö FF:s Europaliv.

Problemet är att den ska tas mot världslaget Real Madrid - borta på Bernabéu.

– Chansen finns alltid inom fotbollen, säger den avgående Malmötränaren Åge Hareide.

Det är norrmannen Åge Hareides sista kväll med gänget. Efter tisdagens Champions League-avslutning mot Real Madrid på Santiago Bernabéu lämnar 62-åringen Malmö FF efter två år på tränarposten.

Beskedet kom veckan innan mötet med Real Madrid, men det ska inte påverka spelarna.

– Vi ska göra en bra insats och förhoppningsvis ta en poäng. Allt är möjligt och Åge vill gärna vinna sin sista match med Malmö, säger mittbacken Kári Árnason.

Viktig duo avstängd

Real och Paris Saint-Germain har redan bokat sina biljetter till åttondelsfinalerna i Champions League. Tar MFF en poäng borta mot Madrid, samtidigt som Sjachtar Donetsk blir poänglöst borta mot PSG, slutar Skåneklubben trea i grupp A. Blir så fallet får MFF spela sextondelsfinal i Europa League i februari.

Poängen ska dock tas utan lagkaptenen och anfallaren Markus Rosenberg och mittbacken Rasmus Bengtsson. Nyckelspelarna är avstängda efter varningar mot PSG senast.

Hemma på Swedbank Stadion i slutet av september vann det spanska storlaget med 2-0 efter att superstjärnan Cristiano Ronaldo gjort båda målen. Kári Árnason har bilden klar för sig vad som krävs mot gruppvinnaren Real Madrid.

– Vi ska inte vara naiva och de ska inte få göra kontringsmål, säger Árnason.

Islänningen var avstängd när MFF i förra omgången föll med hela 0-5 hemma mot Zlatan Ibrahimovic och hans PSG.

– Då håller vi nästan för mycket i bollen och det är det de vill, säger 33-åringen.

– Du tillåts hålla i bollen och så får du självförtroende, och det är då det går galet. För deras press kommer när du är som mest komfortabel. Då tappar du bollen i dåliga områden.

Svagt bortafacit

MFF har varit i princip helt borta på bortaplan de två senaste Europasäsongerna. Malmös två enda bortavinster har kommit i den första kvalrundan mot sämre motstånd. I övrigt har MFF nio förluster och har släppt in hela 28 mål på elva matcher.

Även om Real Madrids tränare Rafael Benitez dagen före matchen antydde att han kommer att vila några av sina stjärnor så väntar en mycket tuff uppgift för Malmö. Gareth Bale och Luka Modric är inte ens med i truppen.

– De är läge att rotera, men fortfarande med inställningen att vinna, säger Benitez.

– Nyckeln blir att vara väldigt kompakt och vara starka defensivt. Jag har sagt hela tiden att vi måste bli bättre på bortaplan i Europa. Vi släpper in för många mål på bortplan, säger Åge Hareide.

TT: Hur stor är egentligen chansen att ni tar en poäng på Bernabéu?

– Chansen ligger där alltid. Till den sista dagen tror jag på en möjlighet inom fotbollen.

Och skulle MFF hanka sig vidare till Europa League lovar Hareide:

– Klarar vi det så kommer jag och hejar på laget och ställer mig i klacken. Vi måste bygga en tro, vi måste tro på att allt är möjligt. Även om det ser svårt ut på förhand så måste vi tro på det. Utgångspunkten och målet är att ta oss vidare och sen får vi se om vi lyckas, säger Hareide.

FAKTA

MFF:s bortafacit

Malmö FF:s bortafacit i Champions League de två senaste säsongerna (MFF:s mål först):

2015:

Sjachtar Donetsk 0-4, gruppspel.

Paris SG 0-2, gruppspel.

Celtic 2-3, kval.

Salzburg 0-2, kval.

Zalgiris 1-0, kval.

2014:

Olympiakos 2-4, gruppspel.

Atlético Madrid 0-5, gruppspel.

Juventus 0-2, gruppspel.

Salzburg 1-2, kval.

Sparta Prag 2-4, kval.

Ventspils 1-0, kval.

TT