Omstridd tysk ska ta Skagius till OS

SPORT

Simning. Bröstsimstalangen Johannes Skagius, 20, har två år av motgångar bakom sig.

Nu satsar han allt på att nå OS - med hjälp av Therese Alshammars gamle tränare Dirk Lange.

Känd för sina stenhårda nypor.

– Är man inte beredd på det, då kan man nog få en chock, säger Skagius med ett skratt.

Sundsvallssimmaren slog igenom med dunder och brak i sin VM-debut i långbana i Barcelona 2013. Han tog sig ända till final och blev sjua efter att ha satt svenskt rekord två gånger.

Sedan kom motgångarna.

I fjol var han sjuk i åtta månader efter att ha drabbats av en bakterie i bihålorna.

I år kvalade han varken in till VM i Kazan eller kortbane-EM förra veckan. I stället har en hel del kraft gått åt till att hitta ett nytt upplägg då hans tränare Jörgen Edin slutade.

Kallades elak

Valet föll på kontroversielle tysken Dirk Lange, 52. Han tränar en grupp bröstsimmare i österrikiska Graz och i stallet ingår flera stjärnor, bland andra sydafrikanen Cameron van der Burgh, olympisk mästare 2012. Van der Burgh tränar inte i Graz till vardags, men dyker upp periodvis.

I Sverige är Lange mest känd för sina stormiga år som tränare för Therese Alshammar runt millennieskiftet. Alshammar tog tre OS-medaljer, två silver och ett brons, i Sydney 2000 men bröt strax efteråt med tysken som hon kallade för elak.

Skagius trivs med honom:

– Alla förändras ju. Han är hård, men på ett bra sätt. Vissa tränare är hårda och vill att allt ska vara perfekt, men Dirk är mer att det som är relevant ska vara perfekt. Så länge jag gör frisimsserier eller medleyserier får jag fritt spelrum, men när det kommer till bröstsim då är han stenhård och tuff. Då ska det vara perfekt.

OS-satsning

Skagius flyttade till Graz i slutet av augusti och satsningen gäller fram till OS. Det är på 100 meter bröstsim han ska kvala in och då behöver han klara 59,81 - en sekund under hans eget svenska rekord.

– Det känns som det är möjligt, det tror Dirk också. Bara jag tränar hårt och smart, säger han.

Han tycker redan att träningen gett resultat.

– Man brukar säga att det tar tre-fyra månader innan man ser effekten, men det känns bra. Jag känner mig starkare och man blir utmanad på varje träning. Vi är sex bröstsimmare som håller ungefär samma nivå. I Sundsvall kunde jag göra en dålig start och ändå vara först upp ur vattnet. Gör man det här är man sist. Man får respons på varje grej man gör.

Den här veckan får Skagius ett kvitto på vad träningen gett på Amsterdam Swim Cup, en stor internationell tävling i långbana som avgörs fredag-söndag. Flera svenska landslagssimmare ställer upp, förutom Skagius bland andra Therese Alshammar, Ida Marko-Varga och Magdalena Kuras.

FAKTA

Så OS-kvalar simmarna

Simmarna som är OS-klara: Sarah Sjöström (50 och 100 meter frisim, 100 meter fjäril), Jennie Johansson (100 meter bröstsim), Louise Hansson (lagkapp), Michelle Coleman (lagkapp), Simon Sjödin (200 meter medley), damlagen på 4x100 och 4x200 meter fritt och 4x100 meter medley.

Kvaltiderna är satta på ett snitt av de tider som behövts för att nå final i OS 2012 och VM 2013 och 2015.

De simmare som vill kvala in i fler grenar (Sjöström 200 meter fritt exempelvis), de som är uttagna i lagkapp och jagar individuella platser, och de som inte är uttagna alls har bara två tävlingstillfällen på sig:

Swim Open Stockholm (30 mars-2 april) alternativt australiska mästerskapen (7-14 april) eller GP i USA (Orlando 3-5 mars eller Meza 14-16 april).

EM i London (16-22 maj).

Det finns också en möjlighet att som ung, talangfull simmare bli uttagen under ett så kallat "framtidskriterium". Då måste Internationella simförbundets kvaltider, som är lägre satta än SOK:s, uppfyllas.

TT