Videogranskning stoppas i VM

SPORT

Handboll. Sydkorea tog ledningen mot Frankrike i handbolls-VM- men målet dömdes bort efter att videodomaren fått se fel sekvens.

Nu slopar det internationella handbollsförbundet, IHF, systemet för videogranskning och stänger av alla inblandade inklusive domarna.

Det var vid ställningen 6-6 som det isländska domarparet Jonas Eliasson och Anton Gylfi Palsson först blåste för mål, men sedan bad videogranskaren om hjälp för att avgöra om ett sydkoreanskt skott var över mållinjen eller inte.

Men, videogranskaren fick inte se hela sekvensen och dömde bort målet. Vidare granskning i efterhand visade dock att bollen varit helt över linjen i ett tidigare skede.

Matchen slutade 22-22, och beslutet blev således avgörande för utgången.

Domarna stängs av

Trots att IHF medger att videogranskaren inte fått se rätt bilder så stängs han ändå av från VM, precis som domarparet.

"IHF-delegaten, människorna vid domarbordet och domarna som var involverade i matchen, kommer inte att tilldelas fler matcher", skriver IHF i ett pressmeddelande.

– Jag har läst lite om det, det är olyckligt för de tre det drabbar, för från början gjorde man rätt och så gör man en extra koll och så blir det fel på videogranskningen, och det är lidande för Korea som hade vunnit den matchen i stället, säger Nathalie Hagman.

Även mållinjeteknologin skrotas för resten av VM i Danmark. IHF konstaterar att även om systemet fungerade vid herrarnas VM i Qatar i januari i år så kan man inte räkna bort felmarginalen.

"Inget som drabbar oss"

I Sveriges match mot Angola användes videogranskningen när Nathalie Hagman blivit tacklad i en kontring, och den angolanska spelaren Wuta Dombaxe fick rött kort.

Så här i efterhand tycker Hagman själv att det var ett felaktigt beslut, och kan förstå att systemet tas bort.

– Det är lätt att säga nu eftersom det har hänt två saker, det röda var kanske inte rött kort, men sen kan det komma situationer där man önskar att det var videogranskning.

– Det är inget som drabbar oss just nu.

Linnea Torstenson:

– Det påverkar ingenting, för oss är det samma. Det är ingen "hawk eye", där man bara står och rycker med något rack. Noll påverkan.

Matchresultatet 22-22 kommer dock att kvarstå.

Frankrike ligger tvåa i grupp C med tre poäng efter två spelade matcher - lika många som ledande Brasilien men med sämre målskillnad. Sydkorea är fyra på två poäng, lika många som trean Tyskland och femma Argentina. Kongo ligger sist på noll poäng. De fyra frästa lagen går vidare till åttondelsfinal.

Næstved, TT:s utsända