Allt framåt för Sverige efter kryss

SPORT

Handboll. Oavgjort mot Nederländerna i handbolls-VM (28-28) gör att Sveriges öde kan avgöras på målskillnad.

– Vi ligger lite efter eftersom att Holland har vunnit så extremt stort, säger Isabelle Gulldén.

Två matcher återstår för Sverige i gruppspelet i VM, och det är två matcher som Sverige på pappret ska vinna - mot Kina och Kuba.

Och för att bli etta i gruppen är det bäst för Sverige att vinna rejält.

Efter krysset kan både Nederländerna och Sverige sluta på nio poäng, om de vinner sina återstående matcher. Då blir målen avgörande.

– Förhoppningsvis vinner Polen mot Holland och då behöver vi inte samla mål. Men vi behöver kanske göra extremt mycket mål för Holland har ju vunnit extremt stort i sina matcher, säger Gulldén.

Fredagsmatcherna nyckeln

Nyckelmatchen blir den mellan Nederländerna och Polen, som spelas 18.30 på fredag. Efter det möter Sverige gruppjumbon Kuba.

Efter det vet Sverige om de behöver vinna med två, eller satsa allt framåt och vinna med tio mål.

– Man tänker nog på ett annat sätt. Samtidigt är det målskillnad så man måste spela bakåt, men det är väl lite att man får offra kanterna, säger Gulldén.

– Oftast är jag väldigt hård mot kanterna, att de måste vara först upp men de ska ändå vara först hem. Men där kanske man kan låta dem springa lite och så är det upp till oss att samla ihop det.

"Linnea, ta det lugnt"

Mot Nederländerna låg Sverige ett tag under med fem mål, men en stark slutforcering och en Linnea Torstenson som gick med upp i anfallen och spelade med en väldig frenesi gjorde att Sverige räddade oavgjort och en poäng.

– Hon (Torstenson) passade in några bollar till linjen. Det kändes som om hon ville ta mycket ansvar, säger Gulldén.

– Ibland när hon tar ansvar så känner man ibland att "Linnea, ta det lugnt". Men samtidigt är det skönt när hon bara tar bollen och kör. Även bakåt så skärper hon till sig ännu mer än hon gjorde i första halvlek, helt plötsligt är hon ute och träffar. Det känns som om även hon får ny energi och det gör ju att vi andra också lyfts med i det.

– Det blir ju en jättestor skillnad när hon kom in i dag.

Sverige började matchen bra, men sedan gick det i stå.

– Det kändes som om vi hade låst fast lite. Ibland i de här man-man-duellerna så låste vi oss lite för mycket, och det tyckte jag löste sig lite när hon kom in. De var lite trötta och hon kunde trycka sig förbi.

– Självklart är man lite besviken på att vi inte presterar och är riktigt där i dag. Men samtidigt så tycker jag att vi krigar oss till den här poängen. Vi ligger under med fyra men lyckas ändå få poängen, så på det sättet är jag glad. Vi ska vara glada för en poäng, säger Gulldén.

Næstved, TT:s utsända