En Dahlström att räkna med

SPORT

Freeskiing. Det långsiktiga målet är OS-medalj. Men i vinter vill Sveriges kvinnliga freeskiingstjärna först och främst försvara sin X Games-seger.

– X Games är det viktigaste. Och för-OS ska bli väldigt spännande, säger Emma Dahlström inför säsongsdebuten i slopestyle.

Emma Dahlström är med landslagen i freeskiing och snowboard i Breckenridge, Colorado, för säsongsdebuten i slopestyle i tävlingen Dew Tour.

Rehabträning av ett överansträngt knä i somras gjorde att hon avstod världscuppremiären i Nya Zeeland och har övergett ambitionen att försvara sin slopestyle-titel, eftersom bara fyra världscuptävlingar återstår.

Men det finns viktigare ting - som friåkarnas mest prestigefyllda tävling.

– Jag vill försvara min seger i X Games. Och sjukt kul att Oslo fått ett sidoevent av X Games, säger hon i samband med en pressträff i Solna.

– För-OS ingår i världscupen. Det ska bli spännande att åka till Sydkorea, se landet och backen. Man kan få en försmak av hur backen blir och kan börja planera sitt åk inför framtiden.

Nu och sedan

Emma Dahlström är inte riktigt nöjd med sin femteplats från OS 2014. I Pyeongchang 2018 är medalj målet.

Men i nutid handlar det om Dew Tour, som är hennes enda tävling före nyår. Från damkvalet går sex av 16 till final från kvalet.

"Jag har jobbat med ett tekniskt rail-åk och hoppas att jag kan få till mina hopp bra och stilrent. Om jag går vidare till final så har jag lite planer på att dra till med några nya trick", säger den 23-åriga värmländskan, som kom tvåa i Dew Tour förra året, i ett pressmeddelande.

Manlig sparring

Freeskiinglandslagets enda kvinna är stark - med hjälp av sina tre manliga landslagskompisar, Henrik Harlaut, Jesper Tjäder och Oscar Wester.

– Vi kör ju samma banor på lägren. Jag lär mig otroligt mycket av att träna med killarna också eftersom de håller en högre nivå. De har ofta gjort de tricken jag gör, så de kan alltid ge tips och så för mig.

FAKTA

Emma Dahlström

Ålder: 23 år.

Bor: Torsby.

Främsta meriter i slopestyle: 1:a X Games 2015, 1:a totalt världscupen 2015, 5:a OS 2014.

TT