Tre steg mot hägrande VM-guld

TT-SPORT

Innebandy. Tre utklassningar, två vilodagar - men nu börjar VM på allvar för de guldjagande svenska innebandydamerna.

– De är det här man har gått och väntat på väldigt länge. Nu vill man bara in och köra, säger landslagsnestorn Josefina Eiremo inför medaljspelet.

Slovakien på torsdagen är kvartsfinalsteget på väg mot det hägrande femte raka VM-guldet för Sverige. Ett Slovakien som har radat upp fyra segrar, senast med 4-2 mot Norge, ändrar inte det faktum att Sverige är skyhög favorit.

– Klart vi siktar på guld. Men det är viktigt att ta matchen i morgon först och sedan semin så man inte skenar iväg i tankarna. Vi får Schweiz i en eventuell semifinal. De är tuffa att möta, säger Josefina Eiremo.

Schweiz utklassade Polen med 9-2 i sin kvartsfinal. Sverige vann gruppmatcherna mot Tyskland, Tjeckien och Lettland lekande lätt med 40-3 i målskillnad - inga riktiga värdemätare.

Efter det och två dagars vila väntar - sannolikt - tre hektiska matchdagar.

– Absolut ingen risk att vi inte är redo för det. Vi hade väl förväntat oss en tuffare match mot Tjeckien, men det rann iväg där också. Vi är riktigt bra och Slovakien blir roligt. Norge har vi ju mött några gånger.

Mest rutin

Med sina 31 år och 84 landskamper har Josefina Eiremo rutin som ingen annan i VM-laget och som lagkapten och offensiv centralgestalt en tung roll.

"Landslagets ryggrad, kapten och oerhört viktig för vårt sätt att spela offensiv innebandy. Hon gör djupledslöpningar som gör det jobbigt för våra motståndare att ha koll på vårt spel och dessutom är Josefina en pålitlig målskytt i landslaget", är förbundskapten Andreas Lundmarks omdöme.

– Jag har ju den spelstilen, så det håller jag väl med om, säger hon.

Josefina Eiremo får vänta på att bli den tredje att nå 100 landskamper på damsidan i Sverige. Men en annan drömgräns finns inom räckhåll under VM.

Nära 100

Med sina fem poäng hittills i VM (3 mål+2 assists) är hon uppe i 91 totalt. 100 är nära.

– Nio kvar. Jag är kanske inte den som gör flest poäng. Av någon konstig anledning har jag fler assist än mål i klubblaget, men i landslaget har jag fler mål än assist, säger Eiremo.

– De är alltid roligt att göra poäng, men det viktiga är att vi vinner.

FAKTA

Josefina Eiremo

Ålder: 31 år.

Klubb: IKSU.

Moderklubb: Ersboda SK.

Landskamper: 84.

Landslagspoäng: 91 (56+35).

Antal VM: 3.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM