Mer människorätt ska in i idrotten

SPORT

Sponsring. Nu ska lärdomar dras av misstagen från ishockey-VM i Minsk i fjol.

Olika svenska idrottsförbund har utbildats i hur de ska ta större hänsyn till mänskliga rättigheter (MR) och bland annat arbeta mot att mästerskap hamnar i länder som bryter mot rättigheterna.

Storsponsorn Svenska Spel höll på onsdagen en utbildning i samarbete med MR-nätverket CSR Sweden för Riksidrottsförbundet samt förbunden för ishockey, fotboll, handboll, bandy och innebandy. Detta sedan Tre Kronors sponsorer inför VM i diktaturen Vitryssland i fjol skarpt kritiserades för att sakna rutiner för att analysera MR-risker.

Svenska Spel ska nu - i samarbete med förbunden - ta fram en sponsringsriktlinje, där förbunden "så långt det är tillämpligt" internationellt bland annat förväntas motarbeta att mästerskap läggs i diktaturer eller länder som på annat sätt bryter mot MR.

"Finna samförstånd"

Nu står fotbollen i fokus. VM för herrar 2018 och 2022 ska avgöras i Ryssland respektive Qatar, båda kritiserade vad gäller MR-frågor. En enorm korruptionsskandal skakar nu också Internationella fotbollsförbundet.

– När det gäller just de där evenemangen - det är ju en fråga som vi med anledning av den här utbildningsdagen, och hur vi ska synkronisera det här med Svenska Spel i framtiden, ska diskutera inte minst i vår förbundsstyrelse. Det här har ju en fotbollspolitisk dimension, säger Krister Malmsten, vice generalsekreterare vid Svenska fotbollförbundet, som deltog i utbildningen.

Han säger att frågorna är mycket viktiga. Men han tycker att fotbollförbundet i stort redan arbetar i rätt riktning, men diskussionen med Svenska Spel ska fortsätta.

– Jag ser inte några frågor där vi inte skulle kunna finna samförstånd.

"Försöka påverka"

Även Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt var med. Han pekar på att han inte var med på den kongress där Internationella ishockeyförbundet beslutade lägga VM i Vitryssland.

Boustedt säger att råden från MR-experterna är att tillämpa en flerstegsraket för det land idrottsutövare ska skickas till. Första steget är att läsa på om landets MR-läge, ta ställning och sedan informera utövarna om landet.

– Det sista steget, som är det viktigaste egentligen, är att försöka påverka människor i olika kategorier om de frågor vi har tagit ställning kring, säger Boustedt.

FAKTA

Fotbolls-VM 2018 och 2022

Ryssland tilldelades värdskapet för fotbolls-VM för herrar 2018.

Mästerskapet ska preliminärt spridas i elva städer: Moskva (två arenor), S:t Petersburg, Jekaterinburg, Kaliningrad, Kazan, Nizjnij Novgorod, Rostov-vid-Don, Samara, Saransk, Sotji och Volgograd.

Ryssland har de senaste åren drivits i allt mer auktoritär politisk riktning. Oppositionen har fått svårare att verka, lagarna för medier och sexuella minoriteter har skärpts och landet kritiseras vad gäller yttrandefrihet. Landet är också utsatt för ekonomiska sanktioner från USA och EU på grund av annekteringen av den ukrainska Krimhalvön i fjol och striderna mellan regeringsstyrkor och proryska separatister i östra Ukraina.

Qatar är värdnation för fotbolls-VM 2022.

Värdskapet kantas av problem och skandaler. Delegater i Internationella fotbollsförbundet (Fifa) anklagas för att ha tagit mångmiljonbelopp i mutor för att rösta fram Qatar, ett ökenemirat lite större än Skåne. Fifa verkar heller inte ha tänkt på hur obarmhärtig sommarhettan är runt Persiska viken.

Även vid sidan av VM-byggena domineras Qatar av gästarbetare, mestadels lågavlönade asiater, vars arbetsvillkor av internationella organ skarpt har kritiserats.

TT