Sverige krossade Kina i handbolls-VM

SPORT

Handboll. Jamina Roberts har fått rollen som joker i flera mästerskap.

Med tio mål framåt visade hon att hon vill mer, när Sverige slog Kina med 47-28 i handbolls-VM.

– Vi kanske skulle gjort två-tre till så att vi hade tagit Hollands målskillnad. Men det får väl räcka, säger hon.

Jamina Roberts spelade sitt första mästerskap 2010, i EM, när Sverige tog silver. Sedan dess har hon varit mer eller mindre given i landslaget, men snarare som avbytare än startspelare.

Mot Kina fick hon chansen från start på vänsternio, i stället för Jenny Alm eller Linnea Torstenson - och tog den.

– Jag har ju fått den rollen (som avbytare) för att det kanske passar mig, att jag kan komma in och göra det som inte alla gör. Sedan säger tio mål mot Kina kanske inte så mycket förutom att det är skönt för mig att känna att jag är inne i turneringen. Men jag tycker att jag kanske framförallt visar bakåt, att där är jag ingen joker liksom, säger hon.

– Ju längre det går desto mer kanske den rollen försvinner.

Målskillnad viktig

Det mesta tyder på att kampen om gruppsegern mellan Nederländerna och Sverige kommer att koka ner till målskillnad, om inte något oväntat inträffar i de avslutande matcherna på fredag.

Nederländerna vann sin match på onsdagen mot Kuba med 45-23 och för svensk del var det mot Kina inte bara viktigt att vinna, utan att vinna med så stor marginal som möjligt.

Förbundskaptenen Thomas Sivertsson lät ändå flera av de spelare som fått flest minuter att vila inledningsvis. Förutom Roberts så startade Marie Wall på vänsterkanten i stället för Loui Sand, och Johanna Ahlm gick in som spelfördelare i stället för Isabelle Gulldén.

Att Sverige är ett bättre handbollslag än Kina stod klart redan tidigt, och Sverige fick snabbt en lucka på fyra-fem mål. I paus var ledningen elva bollar, 25-14. Och det skulle bli mer.

Förutom Jamina Roberts så visade även Johanna Ahlm att hon är en spelare av absolut toppklass, även om hon fått stå tillbaka för Gulldén.

Totalt gjorde paret 18 av Sveriges mål, Roberts tio och Ahlm åtta.

"Bäst att komma etta"

– Jag ska inte säga att det blev en lätt match, men det var mycket ytor och det passar mitt spel bra. Det var kul att få chansen, säger Ahlm.

– Det handlade ju om att göra mycket mål. Vi kanske släppte in lite för många. Men vi visste ju lite var det kan sluta.

Sverige möter Kuba på fredag, efter det att Nederländerna tar sig an Polen. Vinner Nederländerna och Sverige de matcherna avgörs vem som blir gruppetta genom målskillnad. Inför de kamperna har Sverige +34 i målskillnad, Nederländerna +56.

Det innebär att Sverige måste plocka in minst 23 mål, om Nederländerna vinner mot Polen, för att bli etta i gruppen och på så sätt få möta fyran i grupp A i åttondelsfinal, vilket troligtvis blir Serbien. Annars kan man ställas mot mer fruktade Danmark eller Ungern.

– Det är klart det är bäst att komma etta, men ska vi gå långt ska vi slå alla lag, säger Jamina Roberts.

– Det är väldigt många mål. Men de andra har vunnit med mycket så vi får ställa in oss på att göra mycket mål och hålla tätt bakåt.

FAKTA

Vid samma poäng

Om två eller fler lag hamnar på samma antal poäng efter att gruppspelsmatcherna är färdigspelade rankas lagen enligt följande:

1. Inbördes möten mellan de berörda lagen.

2. Målskillnad i matcherna mellan de berörda lagen.

3. Flest gjorda mål i matcherna mellan de berörda lagen.

Om det fortfarande inte går att skilja lagen åt så används:

4. Målskillnad i samtliga gruppspelsmatcher.

5. Flest gjorda mål i samtliga gruppspelsmatcher.

Om Nederländerna vinner mot Polen och Sverige slår Kuba kommer både Nederländerna och Sverige att stå på 9 poäng. Då skiljer målskillnad lagen åt. Just nu har Nederländerna 22 mål upp på Sverige.

Om Polen slår Nederländerna vinner Sverige gruppen, förutsatt att Sverige slår Kuba.

Næstved, TT:s utsända