Byggmark hoppas ha testat klart

SPORT

Alpint. Det är de små detaljerna som gör det. Fråga alpinåkaren Jens Byggmark som ägnat flera år till att försöka hitta rätt bland skidmaterialet.

Nu hoppas han ha fått till det.

– Nu kan jag träna utan att bara testa, säger han inför slalompremiären på söndag.

Det är väl bara att knäppa pjäxorna, sätta på sig skidorna och ge sig ut i backen. Kan man tycka.

Men om inte Anders Pärson hade ändrat Anja Pärsons pjäxinställning någon millimeter kanske det inte blivit tre guld, ett silver och ett brons i Åre-VM 2007.

Slalomspecialisten Jens Byggmark har ägnat år till klura ut hur han ska kunna komma tillbaka till känslan han hade 2007 och 2008 då han tog två segrar och fyra andraplatser i världscupen, och 2011 då det blev silver i VM.

– De tre senaste åren har jag bara testat material på varje träning. Och i fjol kunde jag bara åka bra när det var extremt varmt. När det var normalt väder, minusgrader, hade jag jättesvårt att åka, och den sitsen vill jag inte hamna i igen, säger Byggmark, som tog en pallplats i Madonna di Campiglio förra säsongen - när det var 14 plusgrader.

Samma skidmärke

Fjolårsproblemen härleder han till det faktum att han åkte med ett skidmärke på pjäxorna och ett på skidorna.

– De jobbade inte ihop så jag fick inte rätt inställning på pjäxorna.

Nu får han materialet från en och samma leverantör, Rossignol. Och säger att han börjar hitta hur han ska åka, hur han ska ha grejorna inställda och vilka av de 50 par skidor som han testat som funkar bäst.

– Det enda nya den senaste tiden är ett par helt nya pjäxor som känns väldigt bra. Nu är jag redo att börja tävla, säger Byggmark.

Taggade inför premiären

Han och övriga slalomspecialister är rejält sugna på att tävla. Säsongsstarten i finländska Levi ställdes in för en månad sedan och inte förrän på söndag, i franska Val d'Isère, är det världscuppremiär i slalom.

– Det var inte kul att det inte blev någon Levi-tävling, man ville ha den tävlingen för att få veta var man står. Och det blir segt att vänta, att bara träna och finslipa ännu mer, säger han.

– Men nu är det skit samma, nu ska det bli roligt att det sätter igång. Alla är rejält taggade. Man känner att det är mer spänning i gruppen.

Sverige har ett av de bästa slalomlagen i världen. Byggmark säger att det är positivt för det är olika åkare varje gång som är snabbast på träningen.

Herrchefen Heinzpeter Platter säger till TT att Byggmark åkt väldigt bra på träningen på sistone.

– Han är jättesnabb, säger Platter.

FAKTA

Världscuptruppen

Herrarna kör storslalom på lördag och slalom på söndag i Vald'Isère.

Den svenska truppen: André Myhrer, Bergsjö-Hassela, Jens Byggmark, Tärna IK Fjällvinden, Mattias Hargin, Huddinge, Axel Bäck, Saltsjöbaden, Markus Larsson, Karlstad, Anton Lahdenperä, Gällivare.

Myhrer kör både storslalom och slalom, övriga enbart slalom.

TT